nieuws

Kamervragen over krimp woonboothypotheken

Financiële planning

De ING Bank stopt met het aanbieden van hypotheken voor woonboten. Daarmee kan men vanaf oktober alleen nog bij de Rabobank terecht voor een dergelijke hypotheek. Dat zorgt voor veel onrust onder bezitters van een woonboot. Reden genoeg voor Albert de Vries van de Partij van de Arbeid om vragen te stellen aan minister Dijsselbloem.

Kamervragen over krimp woonboothypotheken

Met het wegvallen van ING blijft alleen de Rabobank over. “Slechts één partij waar je terecht kunt voor een hypotheek, dat is geen goede situatie”, aldus De Vries. “Prijs en kwaliteit zijn dan altijd in handen van één aanbieder. Dat is niet in het belang van de klant.” De PvdA wil van minister Dijsselbloem weten hoeveel mensen geraakt worden door het besluit van ING en wil snel duidelijkheid voor woonbootbezitters over de mogelijke gevolgen. De Vries: “We vragen het kabinet dan ook om de onrust voor woonbootbezitters weg te nemen en snel duidelijkheid te verschaffen over de stappen. Een hypotheek moet zekerheid bieden. Of het nu in een rijtjeshuis is of op het water: iedereen moet zorgeloos kunnen wonen.”

De Landelijke Woonboten Organisatie laat (LWO) weten de beslissing van de ING “onbegrijpelijk” te vinden. “Wonen op het water is voor velen een droom en met het groeiend aantal mogelijkheden om op het water te wonen, komt die droom voor steeds meer mensen onder handbereik. In Amsterdam en Rotterdam gaat een aantal grote waterwoonprojecten van start en- net als walwoningen- het aantal verkopen van woonschepen en waterwoningen zit in de lift. Daarom is het voor de LWO onbegrijpelijk dat de ING deze beslissing heeft kunnen nemen.” De ING stelt daarentegen dat deze markt om specialisten vraagt en daarom niet meer bij de grootbank past. “Het is moeilijke materie, onder meer vanwege de juridische discussies. Er blijft wel expertise bij de ING, dus voor de bestaande klanten verandert er niets.”

Reageer op dit artikel