nieuws

Nibud-rekenhulp adviseert over buffer

Financiële planning

Nibud-rekenhulp adviseert over buffer

Budgetinstituut Nibud heeft een nieuwe BufferBerekenaar geïntroduceerd. Met die rekenhulp kunnen consumenten berekenen hoeveel geld zij achter de hand moeten houden voor onvoorziene uitgaven: de zogeheten adviesbuffer. Nibud heeft de tool gemaakt omdat het vaak vragen krijgt over welk bedrag opzij gezet moet worden.

De BufferBerekenaar bestaat al sinds 2008, maar is uitgebreid met actuele cijfers en inzichten. Er kan nu een persoonlijk bufferadvies worden gemaakt. “Het Nibud vindt het nu relevanter om de gebruiker een advies te geven over hoeveel geld nodig is om achter de hand hebben waarmee hij onverwachte noodzakelijke uitgaven direct kan betalen zonder dat zijn levensstijl hoeft te worden aangepast of dat hij een lening moet afsluiten.” Er is uitgegaan van vijf categorieën waarvoor geld opzij gezet moet worden: vervanging inventaris, onderhoud huis en tuin, onverwachte rekeningen, vervanging van de auto en reparatie van de auto. Per categorie wordt een buffer getoond. “De consument kan vervolgens zelf bepalen hoeveel geld hij nodig vindt om achter de hand te hebben.” Het Nibud adviseert om maandelijks 10% van het netto-inkomen apart te zetten.
Van de mensen met spaargeld heeft 36% minder dan € 2.500 gespaard. “Het Nibud vindt dit zorgelijk. De Bufferberekenaar laat zien dat een alleenstaande met een bijstandsinkomen, zonder auto, geadviseerd wordt om € 3.300 achter de hand te hebben. Een derde van de Nederlanders heeft dat bedrag niet.” Verder sparen nog te weinig mensen (40%) een vast bedrag per maand, vindt het instituut.

Reageer op dit artikel