nieuws

AFM: Achteraf vindt consument prijs van hypotheekadviseur belangrijker

Financiële planning

AFM: Achteraf vindt consument prijs van hypotheekadviseur belangrijker

Consumenten vinden in eerste instantie een persoonlijke klik en kwaliteit het allerbelangrijkst wanneer zij kiezen voor een hypotheekadviseur. Eenmaal na aanschaf van een hypotheek zeggen mensen in de toekomst de kosten van de adviseur belangrijker te vinden dan de persoonlijke klik. Dat blijkt uit cijfers van de AFM Consumentenmonitor.

Wanneer hypotheeksluiters in de toekomst opnieuw een hypotheekadviseur zouden moeten kiezen, dan kijkt een twee keer zo grote groep ook naar de adviesprijs. Ook kwaliteit vinden ze dan nog belangrijker. De AFM benadrukt echter dat goed advies zijn prijs vaak dubbel en dwars terugverdient. “Gratis advies bestaat niet en heeft ook nooit bestaan”, schrijft de AFM. Uit de Consumentenmonitor blijkt dat een op de zes aanbevelingen van vrienden of de nabijheid van de adviseur ook als reden noemt voor de daadwerkelijke keuze.

Uit onderzoek blijkt ook dat steeds meer mensen zich kritische opstellen bij het kiezen van een adviseur. Zo heeft meer dan de helft van de ondervraagde hypotheeksluiters onderhandeld over de kosten van het advies of rente, in de meeste gevallen met succes. Van alle hypotheeksluiters heeft 42% over zowel de advieskosten als de hypotheekrente onderhandeld, 7% alleen over de advieskosten.

Reageer op dit artikel