nieuws

Banken vertrouwen zzp’er nog steeds niet met hypotheek

Financiële planning

Banken vertrouwen zzp’er nog steeds niet met hypotheek

Het is voor zzp’ers nog altijd moeilijk om aan een hypotheek te komen. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) komt een zzp’er terecht in een wereld van ‘wantrouwen en tegenwerking’ wanneer hij aanklopt bij een bank of adviseur. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis en het Kennis Instituut Zelfstandig Ondernemerschap (KIZO).

Zzp’ers die uiteindelijk toch een hypotheek kregen, klagen vaak over de wantrouwende houding van banken. Geldverstrekkers zouden zzp’ers als een groter risico zien en te hoge eisen stellen. Zo zouden banken een rentetoeslag berekenen, meer eigen inbreng eisen en geen mogelijkheid bieden om een woningfinanciering met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Bovendien zouden ook hogere advieskosten in rekening worden gebracht en een verplichte garantstelling worden geëist.

Vier op de tien zzp’ers met een hypotheek zeggen het huis te hebben gekocht toen ze nog in loondienst werkten. En nog eens vier op de tien zeggen dat de bank het zzp-inkomen buiten beschouwing heeft gelaten. Zij hebben de hypotheek gekregen op het inkomen van hun partner. Aan het onderzoek werkten 651 zzp’ers met een koopwoning en 200 zelfstandigen met een huurwoning mee.

Uit aanvullend onderzoek onder 22 banken van VEH blijkt dat banken zelf anders naar het probleem kijken. Volgens hen kunnen zzp’ers soms gemakkelijker een hypotheek krijgen dan ze denken. Geldverstrekkers als ABN Amro, Rabobank, Obvion en Aegon zeggen zelfs genoegen te nemen met minder dan de gebruikelijke drie jaarrekeningen, als er maar een gunstige prognose van een deskundige op tafel komt. “Banken hebben moeite zich aan te passen aan de snel veranderende arbeidsmarkt. Maar je ziet wel dat er stapsgewijs meer mogelijk is”, zegt Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. Nederland telt circa 810.000 zzp’ers. Dit aantal stijgt in rap tempo.

Reageer op dit artikel