nieuws

Graafsma wil ook compensatie voor afgekochte polissen

Financiële planning

Graafsma wil ook compensatie voor afgekochte polissen

Woekerpolisexpert René Graafsma heeft in een bericht leden van de Tweede Kamer onder meer opgeroepen om ook compensatie te bieden aan woekerpolisklanten wiens verzekering afgekocht of afgelopen is. Dat doet Graafsma in zijn eigen voorbeeldmotie, die hij de €motie noemt. De Tweede Kamer heeft komende woensdag een algemeen overleg over de woekerpolisaffaire.

Graafsma speelt hiermee in op de wetswijziging die Dijsselbloem woensdag voorlegt aan de Tweede Kamer. De minister wil een activeringsverplichting voor de verzekeraars invoeren en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de kans te bieden om sancties op te leggen aan verzekeraars die achterblijven bij de doelstellingen. Dit kan oplopen tot boetes van € 1 mln. De minister heeft haast met het doorvoeren van de wijziging, die hij al per 1 juli 2015 door wil voeren.

Als het aan Graafsma ligt wordt nog aan de wetswijziging toegevoegd dat ook klanten met een afgelopen of afgekochte polis recht kregen op een ‘redelijke en billijke compensatie’. De AFM zou toezicht moeten houden op het afwikkelen van deze zaken. Daarnaast pleit de claimexpert ervoor dat de Tweede Kamer het initiatief neemt tot een bijeenkomst van verzekeraars, relevante consumentenvertegenwoordigers en deskundigen. Zij moeten in die bijeenkomst een alternatief bedenken voor de Wabeke-aanbeveling, omdat die volgens Graafsma niet houdbaar meer is.

Reageer op dit artikel