nieuws

CDA komt met motie over omzetten aflossingsvrije hypotheek

Financiële planning

CDA-Kamerlid Raymond Knops gaat een motie indienen om minister Blok (Wonen) er alsnog toe te bewegen de overgangsperiode voor het fiscaal geruisloos omzetten van een aflossingsvrije hypotheek in een bankspaarhypotheek te verlengen. Blok liet woensdag weten dat huizenbezitters wat hem betreft voor 1 april zo’n omzetting rond moeten hebben.

CDA komt met motie over omzetten aflossingsvrije hypotheek

Daarmee hebben hypotheekklanten al drie maanden extra gekregen om met behoud van renteaftrek over te stappen naar een bankspaarhypotheek of kapitaalverzekering eigen woning. Maar volgens Knops is die extra periode in veel gevallen een wassen neus. “Het ministerie heeft pas half februari en begin maart op verzoek van hypotheekverstrekkers informatie verstrekt over wat er precies mogelijk is en waaraan mensen in diverse situaties moeten voldoen. Deze groep mensen moet dus nu, binnen een maand, complexe financiele besluiten nemen. Terwijl dat in een aantal gevallen praktisch nagenoeg onmogelijk is, zowel voor henzelf als hun financiële dienstverlener.” Bovendien kunnen bij onder meer de ING en ABN Amro al geen aanvragen voor een omzetting meer worden ingediend. “Op deze manier hebben mensen niets aan de overgangstermijn. Als het ministerie al zo lang nodig heeft om uit te leggen wat er precies moet gebeuren, hoe moeten mensen thuis dat dan weten?”
Blok wil echter van geen verlenging weten. Daarom gaat Knops een motie indienen. “Mensen die zich tijdig hebben aangemeld om hun hypotheek om te zetten, moeten binnen de regels van de overgangstermijn kunnen blijven vallen. Ook al kunnen banken deze gevallen pas in de loop van april afhandelen. Dat zou recht doen aan de zorgplicht van de regering.” Knops schat dat een kleine 100.000 mensen nu niet kunnen overstappen naar een andere hypotheekvorm, terwijl zij dat wel willen.

Reageer op dit artikel