nieuws

‘Meetkundig gemiddelde in prognoses misleidt woekerpolisklant’

Financiële planning

De Vereniging Woekerpolis.nl gaat de collectieve procedures die zij namens consumenten tegen verzekeraars wil voeren, mede stoelen op het tonen van een zogeheten meetkundig gemiddelde in rendementsprognoses die zijn getoond bij het aangaan van een beleggingspolis. Volgens de vereniging zijn die berekeningen misleidend. “Polishouders komen bijna de helft tekort.”

‘Meetkundig gemiddelde in prognoses misleidt woekerpolisklant’

Uit eigen onderzoek concludeert Woekerpolis.nl dat de schade voor de klant in de meeste gevallen zo’n 44% van het voorgespiegelde bedrag beloopt. “In offertes wordt aan de hand van een gemiddeld stijgingspercentage per jaar berekend welk bedrag met de polis kan worden opgebouwd. Doordat aanbieders rekenen met een voor consumenten onbekende wiskundige variant, het zogenaamde meetkundig gemiddelde, worden zij volledig op het verkeerde been gezet. Om het voorgespiegelde bedrag daadwerkelijk te kunnen halen moeten polissen jaarlijks met een veel hoger percentage stijgen dan voorgerekend, bijvoorbeeld met 10% in plaats van 8%.”
De vereniging vindt steun bij econoom Auke Plantinga, docent aan de Rijksuniversiteit Groningen: “Het meetkundig gemiddelde is altijd lager dan het gewone gemiddelde. Het verschil bedraagt bij een belegging in aandelen over een periode van 20 jaar al snel zo’n 2% per jaar.” Pieter Lijesen, voorzitter van Woekerpolis.nl, vindt dat er jarenlang op grote schaal misbruik is gemaakt van klanten. “Vanaf het aanbieden van de eerste woekerpolis zijn de offertes misleidend geweest. Je moet wiskunde hebben gestudeerd om het te kunnen doorgronden. Het presenteren van deze percentages en bedragen is puur gedaan om meer polissen te verkopen.”
Lijesen ziet nog meer fouten dan dit zogeheten fata morgana-effect. “Er is nog veel meer mis met de rekenvoorbeelden van de aanbieders.” Daarover komt de vereniging binnenkort met meer informatie. 

 

Reageer op dit artikel