nieuws

Michel Blokzijl (29): ‘Fraude zal me blijven intrigeren’

Carrière 2200

In am:magazine interviewen we iedere maand een talent uit de branche. In maart was dit Michel Blokzijl (29). Blokzijl studeerde horeca (mbo) en rechten (hbo). Sinds 2015 werkt hij voor Unigarant, het verzekeringsbedrijf van de ANWB, eerst als deskresearcher en nu als coördinator fraudebeheersing.

Michel Blokzijl (29): ‘Fraude zal me blijven intrigeren’

Je bent begonnen met mbo horeca en hebt later hbo rechten gedaan. Hoe ben je van die vakgebieden bij fraudebeheersing terechtgekomen?
“Tijdens de opleiding horeca kwam ik in contact met het vak rechten. Toen ik rechten studeerde kwam ik als stagiair terecht bij Univé. Daar draaide ik onder andere op de afdeling Veiligheidszaken een tijd mee. Daarna heb ik tijdelijk gewerkt bij het UWV en was ik handhavingsdeskundige. Door de stages en de eerste werkervaring merkte ik dat ik het uitzoeken van dossiers, het speuren en vooral die continue vraag ‘waarom fraudeert die persoon’ erg leuk vond. Het zoeken naar antwoorden, het vinden van het verhaal erachter en uiteindelijk het dossier zo compleet mogelijk kunnen afsluiten, die elementen intrigeren me.”

Bij Unigarant ben je binnen korte tijd opgeklommen van deskresearcher naar coördinator fraudebeheersing. Hoe is dat gegaan?
“Als deskresearcher deed ik het vooronderzoek bij een vermoeden van fraude, soms kwam daar het zoeken naar aanvullende stukken ter bewijsvoering bij. Daarna schreef je het advies en was je als deskresearcher van je dossier af. Ik wist al snel dat ik verder wilde en werd medewerker speciale zaken (SZ). In die SZ-functie heb je ook contact met de klant over de schadeclaim. Ik gaf al vrij snel aan dat ik interesse had in het niveau daar weer boven en dat is mijn huidige functie van coördinator fraudebeheersing. In deze rol ben ik verantwoordelijk voor de eindcontrole van de dossiers en de genomen beslissingen. Ik ben daarnaast bezig met geautomatiseerde fraudebeheersing, patroonherkenning met artificial intelligence. Ook daarin krijg ik hier de kans om me te ontwikkelen.”

Wat voor ideeën had je over de verzekeringswereld voordat je erin terechtkwam?
“Vrij weinig eigenlijk. Je hoort de verhalen bij verjaardagen: verzekeraars die niet uitkeren en dan door de klanten als oplichters worden gezien, en de klanten die zelf op die verjaardagen vertellen hoe makkelijk een verzekering is op te lichten. Ik ben de sector met een open mind ingegaan. Het negatieve beeld dat veel mensen van verzekeraars hebben vind ik niet kloppen. We helpen juist heel veel. Na die zware storm in januari, bijvoorbeeld, hebben we er alles aan gedaan om schade zo snel mogelijk af te handelen en dat is ook gelukt.”

Waar zie je jezelf zitten over vijf of tien jaar?
“Fraude zal me blijven intrigeren. Ik vermoed dat ik ook interesse zou kunnen hebben in de fraudeafdeling van een bank, waar het gaat om grotere bedragen en andere vraagstukken. Aan de andere kant: ook de politie of de recherche zou ik interessant vinden. Daarnaast sluit ik niet uit dat ik als onderzoeker zelf een bedrijf zou kunnen opzetten. Voor nu zit ik in ieder geval goed op m’n plek, alles is nu al sneller gegaan dan ik dacht.”

Reageer op dit artikel