nieuws

Aantal vrouwelijke bestuurders neemt toe

Branche 537

Een kwart van de nieuwe bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen is vrouw. Hiermee is het aantal vrouwelijke bestuurders gestegen van 5,7% vorig jaar naar 8,5% op dit jaar. Dat komt naar voren uit de Nederlandse Female Board Index 2019 van prof. dr. Mijntje Lückerath, hoogleraar Corporate Governance aan TIAS School for Business and Society.

Aantal vrouwelijke bestuurders neemt toe

In de afgelopen drie jaar daalde het aantal vrouwelijke bestuurders. Dit jaar is weer een stijging te zien; echter zou die veel hoger zijn uitgevallen wanneer de bedrijven die nog geen vrouw in de raad van bestuur hebben een vacante positie hadden ingevuld door een man te benoemen. In totaal zijn 19 nieuwe mannelijke bestuurders benoemd bij bedrijven die geen vrouwelijke bestuurder hebben. In totaal telt Nederland 71 raden van bestuur die het zonder vrouw moeten stellen.

Wettelijk streefgetal

De jaarlijkse Index laat zien dat de percentages vrouwelijk bestuurders en commissarissen bij alle 88 Nederlandse beursondernemingen dit jaar gestegen zijn ten opzichte van vorig jaar. Het percentage vrouwelijke commissarissen ging van 25,1% naar 26,8%. Op 1 januari 2020 loopt het wettelijke streefgetal van minimaal 30% mannen en vrouwen in RvB en RvC in de Wet Bestuur & Toezicht af.  Zes bedrijven voldoen op dit moment aan het wettelijke streefgetal van 30% vrouw in de raad van bestuur én raad van commissarissen. Kas Bank is de enige financiële onderneming die hieraan voldoet. Van de 88 beursgenoteerde bedrijven staat deze op plaats 3.

ASR

Per 1 januari 2020 voldoet ASR weer aan de streefcijfers door de benoeming van Ingrid de Graaf in de raad van bestuur. De verzekeraar staat in de lijst op plaats 17. De Graaf, die nu nog bestuurder is bij Aegon, zegt in een interview met het AD dat het streefgetal van 30 procent niet moet worden losgelaten. “Als we dat doen dan geven we de boodschap af dat we het niet belangrijk vinden. Het is iets van de lange adem. Als het makkelijk was, dan waren we er natuurlijk allang geweest.”

Averechts effect

Overigens vindt zij wel dat het invoeren van een vrouwenquotum een averechts effect heeft op het aantrekken van topvrouwen. “Ik heb in Duitsland gewerkt als voorzitter van de raad van commissarissen bij Delta Lloyd. Daar hebben ze een vrouwenquotum en geloof me, het is geen fijne entree als iedereen denkt dat je er zit omdat je een vrouw bent.”

Lees meer

am: topvrouwen

Beursgenoteerde banken en verzekeraars zijn behalve ASR en Kas Bank ook ABN Amro, Binck Bank, Aegon, Nationale-Nederlanden, ING en Van Lanschot. De Nederlandse Female Board zegt overigens niet alles over het aandeel vrouwen in raden van bestuur bij banken en verzekeraars, omdat zij niet alle beursgenoteerd zijn. De redactie van am: stelt jaarlijks een lijst samen met de belangrijkste vrouwen in de verzekeringsbranche: de am; top 75 powervrouwen. In de lijst staan diverse vrouwelijke bestuurders van niet-beursgenoteerde ondernemingen.

Reageer op dit artikel