nieuws

DNB zoekt discussie op over verantwoord gebruik AI in de financiële sector

Branche 1258

Met een zogeheten discussiedocument hoopt DNB het gesprek op gang te brengen over de inzet van artificial intelligence in de financiële sector. In het stuk staan richtlijnen opgesteld voor het verantwoord gebruik van AI, op het gebied van onder meer verantwoordelijkheid, ethiek en transparantie. DNB hoopt dat relevante stakeholders willen bijdrage aan de discussie, om daar in 2020 verder over te kunnen rapporteren.

DNB zoekt discussie op over verantwoord gebruik AI in de financiële sector

DNB ziet dat financiële ondernemingen in toenemende mate gebruikmaken van AI. Aan die ontwikkelingen kleven volgens de toezichthouder ook risico’s voor bedrijven en hun klanten. Fouten kunnen gevolgen hebben voor de reputatie van de financiële wereld. “Door de verwevenheid van het financiële stelsel kunnen dergelijke incidenten uiteindelijk zelfs impact hebben op de financiële stabiliteit,” schrijft DNB.

Safest

Als richtsnoer heeft DNB een aantal principes geformuleerd voor een verantwoord gebruik van AI: soliditeit, verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid, ethiek, deskundigheid en openheid. Een verzameling begrippen die samen het Engelse acroniem SAFEST (soundness, accountability, fairness, ethics, skills en transperancy) vormen.

Hogere lat

DNB schrijft dat naarmate het gebruik van AI belangrijker wordt in de besluitvorming van een financiële onderneming, de lat voor een verantwoorde inzet van artificial intelligence ook hoger komt te liggen. “DNB zal hier in het toezicht op financiële instellingen ook nadrukkelijk naar kijken en verder onderzoek doen naar de belangrijkste aspecten van het gebruik van AI – zoals transparantie.”

Rapportage

Het discussiedocument is volgens DNB alleen nog een voorlopige visie. Branchepartijen worden opgeroepen hun opmerkingen en suggesties met DNB te delen. In 2020 doet de toezichthouder verslag van deze discussie.

Reageer op dit artikel