nieuws

Oppositie laat DNB vast weten: liever geen private equity voor Vivat

Branche 7063

In Den Haag wordt met argusogen gekeken naar de ontwikkelingen rond de verkoop van Vivat. Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA zeggen in de Telegraaf te vrezen voor de gevolgen als buitenlandse private equity-partijen de leventak van Vivat in handen krijgt. Ze leggen de druk bij DNB door openlijk uit te spreken dat de toezichthouder een eventuele overname uit die hoek zal dwarsbomen. Naar verluidt is ASR de enige gegadigde die geen plannen heeft met een buitenlandse partner.

Oppositie laat DNB vast weten: liever geen private equity voor Vivat

“Ik wil geen avonturen met buitenlandse private equityfondsen”, zegt het GroenLinks-Kamerlid Bart Snels tegen de Telegraaf. “Ik ga ervan uit dat DNB scherp blijft opletten. Net als DNB hebben wij een voorkeur voor een overname door Nederlandse verzekeraars.” DNB zou liever zien dat Vivat in Nederlandse handen blijft zodat het toezicht op het polisgeld van miljoenen Nederlanders niet aan hun zicht onttrokken wordt. De toezichthouder heeft de macht om een bieder een ‘verklaring van geen bezwaar’ (vvgb) te ontzeggen.

PvdA’er Henk Nijboer is dezelfde mening aangedaan en noemt private equity de verkeerde weg. “Die partijen hebben als agenda om de boel te strippen en op te knippen en zijn alleen op de kas uit. Verzekerden zijn dan de dupe.”

Coalitie

Coalitiepartijen houden zich meer op de vlakte. “DNB beoordeelt in het belang van polishouders de financiële soliditeit en governance van de potentiële koper”, zegt VVD-Kamerlid Roald van der Linde. “Als die DNB-goedkeuring krijgt en belangen van polishouders dus goed zijn geborgd, is het niet aan mij om voor- of afkeur te hebben voor bepaalde type partijen.” De Telegraaf vroeg ook minister van Financiën Wopke Hoekstra om zijn mening. Ook hij wilde niet kiezen, maar wees op het belang van de vvgb.

ASR heeft aangegeven voor het hele bedrijf in de race te zijn. Nationale-Nederlanden en Aegon zouden het op willen knippen. Daarbij zouden zij zelf het schadebedrijf in handen krijgen, en Athora (Bermuda), BlackStone (VS) of TPG (VS) het levenbedrijf overnemen.

Reageer op dit artikel