nieuws

Financiële sector verwacht voor het eerst in vijf jaar afname personeel

Branche 6943

Voor het eerst sinds begin 2014 verwachten bedrijven in de financiële sector minder personeel aan te nemen. Dat komt vooral doordat ze moeilijk de juiste mensen weten te vinden. Dat blijkt uit de arbeidsmarktbarometer van uitzender Manpower.

Financiële sector verwacht voor het eerst in vijf jaar afname personeel

Over alle branches gezien verwachten Nederlandse werkgevers opnieuw meer personeel aan te nemen in de komende maanden. De arbeidsmarktbarometer voor het tweede kwartaal van dit jaar kwam net als in het huidige kwartaal uit op 4%. Dat cijfer geeft het percentage werkgevers weer dat een toename van het personeel verwacht, min het percentage dat een afname van het aantal werknemers voorspelt. Over het hele jaar gezien is de werkgelegenheidsverwachting met 5 procentpunten gedaald.

Geen geschikte kandidaten

Voor de financiële en zakelijke dienstverlening is dat cijfer voor het eerst in vijf jaar negatief: -3%. In het eerste kwartaal was de financiële sector nog gematigd optimistisch met een barometerscore van 2% en in het laatste kwartaal van 2018 dachten bedrijven dat nieuw personeel aannemen geen probleem zou zijn. De barometer stond toen op 14%.

Volgens Manpower kost het twee derde van de werkgevers in de financiële sector veel moeite om geschikte kandidaten te vinden voor hun openstaande vacatures. Van alle bedrijven zegt 42% zegt daarom betere arbeidsvoorwaarden te bieden ten opzichte van vorig jaar. 45% van de werkgevers in de financiële sector geeft aan meer te investeren in het om- en bijscholen van huidige medewerkers.

Bouw en energie

Ook in de landbouw en visserij (-4%) en de transportsector (-1%) is de stemming negatief. Het meest optimistisch zijn bouwbedrijven en werkgevers in de energiesector met respectievelijk scores van 14% en 19%.

Reageer op dit artikel