nieuws

ANALYSE: Overname Vivat kan zowel ASR als Aegon koppositie bezorgen in Leven

Branche 25021

De strijd om Vivat is begonnen: moeder Anbang is in januari gestart met het verkoopproces. ASR, Allianz en Aegon zijn de drie belangrijkste kandidaten onder de Nederlandse verzekeraars, al zou er zomaar een buitenlandse partij met de buit vandoor kunnen gaan. Morgen presenteert Vivat de jaarcijfers over 2018, am: zet vast de cijfermatige gevolgen van een overname in 2019 op een rij. Wat betekenen de verschillende opties voor de verhoudingen in de markt?

ANALYSE: Overname Vivat kan zowel ASR als Aegon koppositie bezorgen in Leven

Een overname door een zogeheten private-equitypartij is de makkelijkste variant: daarmee zou een buitenlandse partij 4% van de Nederlandse markt in handen krijgen. Zonder ziektekostenverzekeringen mee te rekenen (die verkoopt Vivat niet) komt dat aandeel op 11%. Voor een partij met pensioenambities is Vivat een goede keus: dat neemt achter marktleider NN (37%) de tweede plaats in met een aandeel van 22%, goed voor een kleine € 1,4 mld aan premie-inkomsten. Op de individuele levenmarkt is Vivat met € 886 mln omzet de derde partij met een marktaandeel van 13%, achter NN en Achmea.

Als een Nederlandse verzekeraar de overnamestrijd in zijn voordeel weet te beslechten, gaan de machtsverhoudingen aardig op de schop. Drie partijen lijken het meest aangewezen om Vivat over te nemen. Een blik op de potentiële verschuivingen die overnames door ASR, Allianz en Aegon zouden meebrengen.

Kandidaat 1: ASR

ASR heeft openlijk interesse getoond in het overnemen van Vivat. “Verdere consolidatie is gezond”, heeft topman Jos Baeten al laten weten, al zit er wel een limiet aan het bedrag dat de voormalige staatsverzekeraar wil neertellen. ASR is bovendien nog bezig met de integratie van het in 2017 overgenomen Generali.

Het inlijven van Vivat zou ASR in een klap groter maken dan Nationale-Nederlanden. Het marktaandeel kan worden opgekrikt tot 10,4% (nu 6,3%). Dat zou het concern de vierde plek bezorgen achter Achmea, VGZ en CZ. Zonder ziektekosten mee te tellen, komt ASR op 25,2% uit en dat is net niet genoeg om NN (25,9%) van de troon te stoten in de schade- en levenmarkt.

Zes grote partijen

Het samengaan van beide concerns kan ervoor zorgen dat er nog zes echt grote verzekeringspartijen overblijven: Achmea, VGZ, CZ, ASR, NN en Menzis, met alle 8,5% of meer marktaandeel. Het zou een gat slaan met de rest, waarvan Aegon met 3,2% marktaandeel dan nog de grootste zou zijn. Het zou tegelijk de vraag opwerpen hoe Aegon dan zelf zijn rol op de Nederlandse markt zou zien, met een krimpend marktaandeel dat veel kleiner is dan dat van de concurrentie.

Buiten de ziektekostenmarkt is het opslokken van Vivat door ASR een nog veel impactvoller consolidatie. Dan blijven er nog maar drie grote partijen over: NN, ASR en Achmea. Die laatste is dan met 18,5% marktaandeel meer dan dubbel zo groot als Aegon (8,6%). De top 3 heeft in dat geval 70% van de schade- en levenmarkt in handen.

In Leven wordt ASR de grootste partij, al kunnen de cijfers uit 2017 vertekenen doordat Zwitserleven toen een grote pensioenkoopsom kon bijschrijven. Dat maakte Vivat met 17,3% marktaandeel de nummer 2. ASR deed het dat jaar juist wat minder; gezamenlijk staat het belang in Leven op 29,2%. De huidige marktleider NN staat op 27,9%. Samen met Aegon (14,8%) zou de nieuwe top 3 op liefst 72% marktaandeel uitkomen.

In de schademarkt (zonder Ziektekosten) wordt de dominantie van de top 3-spelers tot slot bijna even indrukwekkend als ASR Vivat inlijft. Achmea houdt met 24,2% het marktleiderschap vast, NN blijft met 22,0% nummer 2. ASR vergroot het marktaandeel met bijna 5% en komt op 21,0%. Daarmee gaat het toch al enorme belang van de grote drie naar maar liefst 67%.

Kandidaat 2: Allianz

De tweede partij die zich naar verluidt bij DNB heeft gemeld als kandidaat-koper is Allianz. Het Duitse concern is met ruim € 1,2 mld omzet en een marktaandeel van 1,7% de tiende speler in ons land. Een overname van Vivat zou Allianz op 5,9% brengen, een half procentpunt achter nummer 6 ASR.

In de verzekeringsmarkt exclusief Ziektekosten kan Allianz door de aankoop van Vivat ASR wél passeren: de gezamenlijke omzet van € 4,1 mld tilt de combinatie naar 15,6% marktaandeel, tegenover 14,2% voor ASR. Op het vlak van mededinging zou deze variant er wat gezonder uitzien, want de top 3 blijft daarmee in schade- en levensverzekeringen steken op een aandeel van 60%.

Ook in Leven is de impact van een aankoop door Allianz bescheiden: dat zou opstomen van 2,9% naar 20,3% marktaandeel en daarmee de top 3 op een gezamenlijk belang van 63% brengen.

In Schade – wederom Ziektekosten niet meegerekend – zal Allianz met een overname voor wat meer deining zorgen. Nu is het schadebedrijf van Allianz Benelux goed voor € 841 mln brutopremie en de titel ‘best of the rest’ achter NN, Achmea en ASR. Inclusief Vivat blijft die volgorde hetzelfde, maar het gat wordt wel kleiner. Als nummer 4 komt Allianz met € 1,5 mld omzet dichter in de buurt van ASR, die op een kleine € 2,2 mld staat.

Kandidaat 3: Aegon

De derde mogelijke koper uit verzekeraarshoek is Aegon, dat in Nederland de laatste jaren kampt met een teruglopend marktaandeel. Topman Alexander Wynaendts heeft laten weten samen met een investeerder wel brood te zien in een overname van Vivat, al dan niet in delen.

Met Vivat erbij zou Aegon over ASR heen springen met een gecombineerd marktaandeel van 7,4% in de totale verzekeringsmarkt. Zonder de ziektekostenverzekeraars mee te rekenen, kan Aegon/Vivat bogen op 19,5% marktaandeel. Dat is meer dan de huidige nummer 2 Achmea.

De impact van zo’n overname is het grootst op de levenmarkt: daar krijgt Aegon met een overname 32,2% van de markt en daarmee het marktleiderschap in handen. De top 3 (Aegon, NN en Achmea) komt dan op een gezamenlijk aandeel van 74%.

In de schademarkt speelt Aegon een relatief bescheiden rol. Inclusief Reaal kan het concern de omzet wel boven het miljard tillen. Daarmee komt Aegon op de 4e plaats (daar staat nu Vivat).

Reageer op dit artikel