nieuws

ING: Platformeconomie kan leiden tot verdubbeling aantal zzp’ers

Branche 963

Nederland kan komende jaren 200.000 tot misschien wel een miljoen extra zzp’ers tegemoetzien. In dat laatste scenario zou er sprake zijn van een ruime verdubbeling ten opzichte van de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Dat concludeert het Economisch Bureau van ING op basis van een analyse van een economie met platformen als Uber (taxi’s), Temper (horeca) en Roamler (retail, zorg en tech).

ING: Platformeconomie kan leiden tot verdubbeling aantal zzp’ers

De discussies over een al dan niet verplichte AOV voor zzp’ers en de pensioenopbouw van zelfstandigen worden komende jaren alleen maar relevanter. Die conclusie lijkt gerechtvaardigd na de publicatie vandaag van ‘Platformen kunnen arbeidsmarkt drastisch veranderen’ van het ING Economisch Bureau. De bank rekent in deze analyse twee toekomstscenario’s door.

Platforms als Uber, Temper, Roamler  en Helpling (schoonmaak) maken zzp-werk veel makkelijker. Niet alleen uitzendkrachten, maar ook werkenden in kortdurende en oproepcontracten kunnen op grote schaal op een zzp-platform terechtkomen. Hoe groot de impact precies zal zijn, hangt volgens ING af van de technologische ontwikkeling, de juridische ruimte en van financiële prikkels.

Behoudend en extreem scenario

In het behoudende scenario van de ING-economen komen er in de komende jaren 200.000 zzp’ers bij. Dat is het geval als platformtechnologie zich langzaam ontwikkelt en er beperkte juridische ruimte is en weinig financiële prikkels. In wat ING een extreem scenario noemt is er juist veel financiële en juridische ruimte en zijn er door snelle technologische ontwikkelingen veel lagere transactiekosten. In dit scenario kan er een miljoen zzp’ers bij komen. Dat zou een ruime verdubbeling betekenen. In 2017 telde Nederland ruim 1,4 miljoen zelfstandigen, waarvan meer dan 800.000 zzp’ers.

Snelle verandering

Op dit moment staat het fenomeen van de zelfstandige platformwerker nog in de kinderschoenen, aldus het Economisch Bureau. “Het gaat om tienduizenden mensen en om specifiek werk, zoals thuisbezorging en taxivervoer. Maar technologie kan markten rap veranderen: vijf procent van de Amsterdamse woningen staat op Airbnb en een op de drie vrijgezellen zit op een datingplatform. De markt beweegt: Uber kondigde recent aan de klusmarkt op te gaan en Temper verbreedt z’n doelgroep van horeca ook naar de retail.”

Niet ieder contract en elk beroep is even platformgevoelig, schrijven de ING-economen. Typische platformberoepen zijn taxichauffeurs, horecapersoneel en schoonmakers. Zorg- en overheidspersoneel lijken uitgesloten van platformisering, aldus de analyse.

Reageer op dit artikel