nieuws

Koningin Máxima: ‘Het is belangrijk om met elkaar over geld te praten’

Branche 769

Koningin Máxima: ‘Het is belangrijk om met elkaar over geld te praten’

Koningin Máxima gaf vandaag, samen met Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en kinderen van basisschool de Fontein uit Den Haag, in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag het officiële startsein voor de 8e editie van de Nationale Week van het Geld. “We hebben vandaag geleerd dat het belangrijk is om over geld te praten”, aldus de koningin.

137 landen doen deze week (van 12 t/m 16 maart) mee aan de Global Money Week. De helft van alle Nederlandse scholen doet mee, zo melden de organisatoren. Voor de kinderen is een speciale krant over deze week uitgebracht dat met een oplage van 600.000 deze week dé grootste kranten-oplage is. Het centrale thema van deze week, zo werd de kinderen verteld die vrolijk en ietwat onrustig plaats hadden genomen in de grote zaal in de Stadsschouwburg, is: praten over geldzaken, voor later als je volwassen bent.

‘Ik mag er eigenlijk niet over praten’

“Wie krijgt er zakgeld”, zo werd aan de kinderen gevraagd waarop het eerste kind dat vandaag aan het woord kwam zei: “Ik, maar ik mag er eigenlijk niet over praten van mijn vader.” Hij vervolgde echter snel: “Ik krijg € 16 per maand en 90% daarvan gaat naar de spaarrekening.” Er werd wisselend gereageerd door de kinderen op de vraag wie een spaarrekening heeft. Enkelen spraken erover en wisten dat ze een dergelijke rekening hadden, anderen gaven aan dat zij zelf geen inzage in de rekening hadden maar dat de ouders over de rekening ‘regeren’, en weer een ander kind vertelde dat hij zijn geld niet naar de bank brengt, maar in een doos bewaart.

Gelukkig

Op de vraag ‘wie voelt zich rijk’ gaf een van de leerlingen aan: “Ik voel me rijk als ik gelukkig ben”, waarop een leerlinge naast haar zei: “Als ik gezond ben en genoeg familie en vrienden heb.” Volgens de organisatoren, Wijzer in Geldzaken, geven kinderen in groepen 5-8 veel geld uit aan games. De neiging om direct geld uit te geven wanneer het geld voor handen is, bleek ook bij de leerlingen aanwezig. Nadat de kinderen werd gevraagd: “Wie geeft alles uit wat je direct binnenkrijgt”, staken veel leerlingen direct hun vinger omhoog. Een jongen antwoordde: “Meestal als ik geld heb, wil ik het gelijk uitgeven. Als ik iets in mijn hoofd heb, wil ik het snel hebben.”

€ 1000 of 3 vrienden?

De dagvoorzitter meldde ook dat uit het onderzoek van Wijzer in Geldzaken naar voren was gekomen dat als kinderen de vraag wordt gesteld: ‘Als je mag kiezen tussen € 1000 en 3 vrienden’, 95% van de kinderen het antwoord ‘3 goede vrienden’ heeft gegeven. Uit hetzelfde onderzoek komt ook naar voren dat 90% van de kinderen het belangrijk vindt om later zijn of haar eigen geld te verdienen.

Jonge entrepreneurs

In het tweede gedeelte van de ochtend, waarin de koningin en de minister aan de rondetafel Global Money Week schoven, werd bijna geen pers toegelaten. Tijdens dit gesprek waaraan organisaties als Child and Youth Finance International (CYFI), jonge internationale ondernemers, en organisatie en adviesbureau McKinsey & Company deelnamen, werd vooral gepleit voor meer financiële mogelijkheden voor jonge ondernemers. Eén van die jonge ondernemers was Paolo Ganis, co-founder van Clairy, een bedrijf dat luchtverontreiniging binnenshuis meet en met natuurlijke middelen ‘zuivert’. Hij vertelde over hoeveel moeite hij heeft gehad om financiële middelen naar zich toe te kunnen trekken en over de behoudendheid van banken ten opzichte van jonge entrepreneurs. “Banks hate us, they don’t see our potential”, zo sprak hij.

Reageer op dit artikel