nieuws

Hof Arnhem houdt arrest aan in Bol vs. Generali

Branche 3479

Hof Arnhem houdt arrest aan in Bol vs. Generali

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag nog geen beslissing genomen in de hoger beroepszaak die voormalig televisiepresentator Willem Bol heeft aangespannen tegen verzekeraar Generali. Het arrest is aangehouden tot 17 april. Bols advocaat heeft goede hoop dat er dan daadwerkelijk arrest wordt gewezen in het slepende conflict waarbij een gestaakte AOV-uitkering en een beschuldiging van fraude de inzet zijn.

Het arrest moet een einde maken aan een langdurig en hoogoplopend conflict dat begon toen Bol in 2009 werd getroffen door een hernia. Nadat Generali aanvankelijk keurig de maandelijkse AOV-uitkering aan de toenmalige televisiepresentator en -producent overmaakte, staakt de verzekeraar eind 2013 de uitkering.

Filmpje van recherchebureau

Bol, een voormalige bankier wiens ster in Hilversum eind jaren 80 rees door de televisietalentenjacht Showmasters, zou de ernst van zijn aandoening hebben overdreven. Dit moet onder meer blijken uit filmpje dat een recherchebureau heeft gemaakt en waarop is te zien dat Bol boodschappen draagt voor zijn vrouw en zijn auto wast in een wasstraat.

Medisch Tuchtcollege

In kort geding maakt de rechter eind 2013 korte metten met de beschuldiging van fraude. De rechtbank ziet geen bewijs en verordonneert Generali de uitkering te hervatten. De betrokken keuringsarts uit Dordrecht wordt later voor zijn handelswijze in dit dossier op de vingers getikt door het Medisch Tuchtcollege.

Aanzienlijke inkomsten

Daarmee is de saga nog lang niet ten einde want een jaar later staakt Generali de uitkering alsnog. Dit keer omdat is gebleken dat Bol in de jaren na het ontstaan van diens hernia aanzienlijke inkomsten uit diens bedrijf heeft gehad. Bol geeft aan dat het goeddeels gaat om doorlopende inkomsten uit bestaande contracten, wat heel gebruikelijk zou zijn in de televisiewereld. Bovendien zou hij in 2010 met Generali hebben afgesproken dat hij op therapeutische basis beperkt zou mogen werken, iets waarvan Bol tot bij het Hof heeft aangegeven getuigen te hebben.

Opname in frauderegister

De rechtbank is medio 2015 echter onvermurwbaar en oordeelt dat Generali dit maal terecht de uitkering heeft beëindigd en Bol heeft laten opnemen in het frauderegister. Bol moet van de rechter bovendien de bijna € 400.000 aan AOV-uitkeringen die Generali al heeft gedaan terugbetalen.

Aan bedelstaf

Tot op dag van vandaag is er echter nog geen cent terugbetaald in deze kwestie. Bol raakte onder meer door het staken van de uitkering en de gedwongen verkoop van zijn woning aan de bedelstaf. Hij woont al enige tijd met zijn vrouw en dochter in het vakantiehuisje van een vriend in Heino. Daarnaast is het ziektebeeld van de voormalige quizmaster uitgebreid met onder meer verschijnselen van Parkinson, een klompvoet en ernstige psychische klachten.

Slachtoffers van verzekeraars

Nadat onder meer dagblad Metro en amweb al veelvuldig berichtten over de situatie van Bol en diens conflict met Generali besteedde vandaag de Volkskrant aandacht aan het verhaal. In dat interview stel Bol vooral op zoek te zijn naar rechtvaardigheid. “Al krijg ik 350 duizend euro en er zit geen briefje bij dat ik geen fraudeur ben, dan schuif ik het terug. Ik voer deze strijd al lang niet meer voor mezelf. Er zijn in Nederland honderden slachtoffers van verzekeraars, die net als ik worden uitgerookt. Daar moet wetgeving voor worden gemaakt.”

Poging tot schikking

De strijdvaardigheid van Bol blijkt ook uit het feit dat hij beroep aantekende tegen de uitspraak van de rechtbank medi0 2015. In november vorig jaar was het dan zover. Het Gerechtshof drong toen nog aan op een schikking tussen beide partijen, maar na een eerder mislukte poging bleek dit opnieuw geen succes. Generali is bereid om met gesloten beurzen haar claim op Bol te laten vallen. De laatste vindt dit geen serieus voorstel en liet uitrekenen dat hij door de hele affaire meer dan een miljoen euro financiële schade heeft opgelopen. Ook het onbesproken laten van de vermelding in frauderegisters is Bol een doorn in het oog.

Valsheid in geschrifte

Op zijn beurt heeft hij een artikel 12 procedure aangespannen omdat hij Generali en Jan van Leer, directeur Schade bij de verzekeraar vervolgd wil zien worden. Beide partijen hebben zich volgens hem schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte door bij de schriftelijk aankondiging van het beëindigen van de uitkering in 2014 onjuist te verwijzen naar het vonnis bij de kantonrechter in 2013.

Procedures bij Kifid

En dan zijn er nog de procedures die Bol bij klachteninstituut Kifid heeft aanspannen tegen Zwitserleven (Vivat) en De Amersfoortse (ASR). Ook zij beëindigden hun uitkering aan Bol toen zij op de hoogte waren van de fraudemelding door Generali. Volgens Bol is echter tot nu toe nog altijd niet rechtens vastgesteld dat hij dingen heeft verzwegen en dus rechtmatig in dat register zou staan.

Overname Generali door ASR

Het aanhouden van het arrest komt op de dag dat ASR bekend maakt de activiteiten van Generali Nederland definitief over te nemen nu de toestemming van de diverse toezichthouders er is.  Volgens een woordvoerder van ASR verandert de overname van Generali vooralsnog niets aan de positie van ASR in het conflict van Generali met Bol. “Generali Nederland is tot de juridische fusie de procespartij in deze procedure, ook nu de Generali Nederland-aandelen in handen zijn van ASR. In dat opzicht verandert er nu niets en blijft de behandeling zoals hij was.”

Reageer op dit artikel