nieuws

Columniste Van Gaal pleit voor meer openheid zorgverzekeraars, ministerie reageert direct

Branche 7925

Columniste Van Gaal pleit voor meer openheid zorgverzekeraars, ministerie reageert direct

Columniste Annemarie van Gaal publiceerde gisteren in de Telegraaf een item waarin zij haar frustratie over de gang van zaken bij zorgverzekeraars en de stijging van de zorgpremie uit. Van Gaal wil meer transparantie en geeft aan dat ze wil weten hoeveel procent van de premies bijvoorbeeld wordt gebruikt voor de volgens haar onnodige reclamespotjes. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) reageerde onmiddellijk en gaf aan dat er al heel wat openheid is.

“Ongelooflijk dat de zorgverzekeraars volgend jaar weer de maandelijkse premies van onze zorgverzekeringen laten stijgen. En alsof dat niet goed genoeg is, gaat ook ons eigen risico verder omhoog”, schrijft Van Gaal. De columniste uit haar kritiek op zorgverzekeraars die volgens haar met ‘flutredenen’ komen wat betreft de stijging van de premies. Ook is ze het niet eens met de bedrijfsvoering en openheid van zaken bij zorgverzekeraars. “De zorgverzekeraars doen net of ze een echt bedrijf zijn en gedragen zich ernaar, maar ze zijn het niet. Sterker nog, ze hebben geen enkele overeenkomst met een echt bedrijf”, zegt Van Gaal. Van Gaal vindt het onzin dat zorgverzekeraars voor miljoenen besteden aan reclamecampagnes om klanten te verleiden. “Pure geldverkwisting, want de reclamecampagnes maken de zorg niet beter, ze verhogen alleen onze verzekeringspremie.”

Verantwoorden

Zorgverzekeraars worden volgens haar nauwelijks uitgedaagd om zich te verantwoorden. “We moeten streven naar efficiënt en effectief werkende zorgverzekeraars. Het zou normaal zijn als ze een beetje druk voelen van ons als samenleving.” Die druk legt Van Gaal in haar stuk op de transparantie die zorgverzekeraars volgens haar moeten geven. “Ik zou willen weten hoeveel procent van de premie wordt besteed aan reclamecampagnes en sponsoring. Maar wat ik vooral zou willen weten , is hoeveel procent van de premie daadwerkelijk wordt besteed aan kosten van de zorg.”

Reactie ministerie

Het ministerie van VWS reageerde gistermiddag direct op de column van Van Gaal en liet weten dat alle verzekeraars data publiceren over het percentage van de premies dat wordt besteed aan reclamecampagnes en sponsoring. “Alle verzekeraars publiceren dat, op verzoek van het ministerie van VWS, al een aantal jaar duidelijk op hun site”, schrijft het ministerie.

Op de vraag van Van Gaal die gaat over het percentage van de premies dat daadwerkelijk wordt besteed aan kosten van de zorg reageert het ministerie als volgt: “Dat is in dezelfde jaarcijfers gelukkig ook duidelijk te zien. In alle gevallen geldt dat ruim 95% van ons premiegeld ook wordt besteed aan zorg. In 2015 bijvoorbeeld, waren de totale bedrijfskosten van zorgverzekeraars 3,5%. In het laatste jaar van het ziekenfonds was dit overigens 3,9%.”

Als laatste haalt het ministerie de opmerking van Van Gaal aan waarin ze stelt dat de overheid er goed aan zou doen zorgverzekeraars te dwingen om percentages te publiceren. “Dat vonden wij ook een goed idee en daarom doen we dat al. Ook de overheid wil namelijk dat zorgverzekeraars open zijn over wat ze met onze premie doen. Blijkbaar is het alleen nog niet bekend genoeg dat al deze informatie al eenvoudig te vinden is. Dit punt trekken we ons aan en zullen kijken hoe we dit beter onder de aandacht kunnen brengen. Te beginnen met dit berichtje.”

Reageer op dit artikel