nieuws

DNB onderzoekt bijkantoren buitenlandse verzekeraars

Branche 478

DNB onderzoekt bijkantoren buitenlandse verzekeraars

De Nederlandsche Bank (DNB) start een onderzoek naar de naleving van de sanctieregelgeving door bijkantoren van schade- en levensverzekeraars die met een Europees paspoort actief zijn op de Nederlandse markt. Eerder voerde de toezichthouder al een soortgelijk onderzoek uit onder Nederlandse verzekeraars. 

De naleving van de sanctiewet door verzekeraars schiet tekort, zo blijkt uit de onderzoeken die DNB de afgelopen twee jaar heeft uitgevoerd. Wel signaleerde de toezichthouder recent verbetering op dit vlak bij een aantal verzekeraars.

Voorkoming witwassen en financieren van terrorisme
In de vorige onderzoeken zijn de bijkantoren van schade- en levensverzekeraars die met een Europees paspoort in Nederland actief zijn, slechts beperkt meegenomen. Vanaf volgende maand komen ook deze kantoren aan de beurt. DNB kijkt bij de bijkantoren van levensverzekeraars eveneens naar de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

IS, Rusland en Verenigde Staten
Het ministerie van Buitenlandse zaken verwijst bedrijven met vragen over landen waarvoor sancties gelden naar een lijst die de Europese Unie hanteert. Daarop staan 38 landen organisaties waaronder usual suspects als Al Qaeda, IS en Noord-Korea maar ook Rusland en de Verenigde Staten.

Reageer op dit artikel