nieuws

FFP: uitstel beloont de achterblijvers

Branche

FFP: uitstel beloont de achterblijvers

Bert Sonneveld, directeur van de FFP, vindt het jammer dat minister Dijsselbloem de wens van de Tweede Kamer heeft ingewilligd en de examendeadline heeft verzet. “De verbetering van de advieskwaliteit laat nu nog langer op zich wachten.” Dat schrijft hij in een blog op de website van de FFP. Sonneveld is niet de enige die vraagtekens zet bij het uitstel.

De FFP-directeur vindt het uitstel ‘sneu’ voor de adviseurs die actief aan de slag zijn gegaan om hun vakbekwaamheid aantoonbaar op het door de wetgever gewenste minimumniveau te krijgen. “Het hernieuwde uitstel beloont de achterblijvers. Dat sentiment proef ik ook bij een grote groep adviseurs”, aldus Sonneveld.

Hij erkent dat er schrijnende gevallen zijn en situaties van overmacht. “Daar moet altijd een goede oplossing voor worden gezocht. Maar dat had ook zonder uitstel gekund.” Over de nieuwe collectieve PE-termijn zegt hij: “Gaan de koplopers, die hun PEplus-verplichtingen hebben afgerond, nu in de rest van 2015, in 2016, 2017 én 2018 op hun handen zitten? Natuurlijk niet! Echte adviseurs investeren continu in kwaliteit en professionaliteit.”

Twitter
Een aantal Twitteraars toonde zich gisteren niet verheugd over het uitstel. “Pfff al die drukte van de afgelopen jaren en dan dit!”, was een reactie. En ook: “Consumenten krijgen mogelijk nog tot 2017 advies van ongediplomeerde adviseur.” En: “Wéér uitstel deadline PE, zullen we dan wel een openbaar diplomaregister doen?”

Eerder al toonde ook de AFM zich geen voorstander van uitstel. Voorzitter Merel van Vroonhoven zei erover: “Ik vind dat niet zo fair ten opzichte van de adviseurs die wel tijdig hun examens hebben afgelegd. Maar goed, het is uiteindelijk aan de politiek.”

Opleiders
Ook de grote opleidingsinstituten gaven al eerder aan unaniem tegen het opschuiven van de deadline te zijn. Dat bleek uit een rondgang van Amweb, vorige maand. Wesley van ‘t Hof, directeur bij Hoffelijk Financieel, was in een reactie zelfs ‘verbijsterd’ dat de Tweede Kamer de motie tot verlenging van de overgangsperiode heeft geaccepteerd. “Het doel was het vertrouwen terugwinnen in de financiële sector. Ik ben verbijsterd omdat het doel door alle discussies en concessies volgens mij totaal uit het oog wordt verloren en zeker niet behaald gaat worden.”

Reageer op dit artikel