nieuws

DNB start onderzoek naar impact technologische innovatie

Branche

DNB start onderzoek naar impact technologische innovatie

Met een themaonderzoek wil DNB duidelijk in kaart brengen wat de gevolgen zijn van de technologische ontwikkelingen. DNB wil onder andere identificeren en analyseren wat de impact is van de innovatie op de strategieën en bedrijfsmodellen van financiële instellingen. Daarnaast wil DNB goed kunnen inschatten of de technologische innovatie ook van invloed is op de toezichtdoelstellingen.

Volgens de toezichthouder wordt de technologische innovatie gezien als één van de belangrijkste krachten die de financiële sector de komende jaren zullen beïnvloeden. “De toenemende invloed van technologisch innovatieve bedrijven, zoals Amazon, Airbnb en Uber, op hun deelmarkten roept de vraag op wat de impact van dergelijke bedrijven is op de markt voor financiële dienstverlening”, schrijft DNB. Deze partijen zijn verantwoordelijk voor een groot aantal innovaties zoals nieuwe betaalmethoden als online wallets en digitale valuta of nieuwe distributiekanalen als mobiel bankieren en innovatief gegevensbeheer en -gebruik, zoals cloud computing en big data analyse.

Voor dit onderzoek voert DNB gesprekken met verschillende partijen zoals banken,verzekeraars en collega-toezichthouders in binnen- en buitenland om ook hun visies te horen. DNB hoopt eind dit jaar de onderzoeksresultaten te delen met de sector.

Reageer op dit artikel