nieuws

‘Start-ups zullen als Pacman de branche opeten’

Branche

‘Start-ups zullen als Pacman de branche opeten’

Het is niet zo dat banken en verzekeraars gaan verdwijnen, maar FinTech-start-ups zullen als een soort Pacmannetjes grote happen uit deze instellingen nemen. Dat werd gisteren gezegd tijdens de Dutch FinTech Awards, waar 50 innovatieve ondernemingen zich presenteerden die de financiële sector efficiënter, slimmer en innovatiever willen maken. Het merendeel van deze start-ups richt zich op de bankensector.

Trendwatcher Martijn Aslander hield de zaal met daarin 400 nationale en internationale FinTech-investeerders, bedrijven, experts en directieleden van financiële instellingen voor dat de huidige generatie moet werken aan haar digitale vaardigheden. Life hacking noemt hij dat: slimmer en sneller werken dankzij handige hulpmiddelen. “Ik krijg bijvoorbeeld heel veel Linkedin-verzoeken van mensen die ik niet ken. Wel dertig per dag. Dat kost me te veel tijd. Dus heb ik een scriptje gemaakt zodat deze mensen persoonlijk antwoord krijgen. En als ik een email binnenkrijg met heel veel vragen erin, dan gaat er een mailtje terug waarin ik ze vraag om me te bellen. Dan beantwoord ik meteen de vragen en ben ik klaar. Het zijn kleine voorbeeldjes, maar in een land met vijf miljoen kenniswerkers schelen dit soort handigheidjes een hoop tijd. Het is niet de informatie-overload waar we last van hebben, het is filter failure.”

Afscheid
In een paneldiscussie zei investeerder Willem Willemstein van Velocity Capital tegen de zaal: “Kijk maar eens links van je en kijk maar eens rechts. En neem alvast afscheid van een van de twee. Want heel veel functies in deze branche zullen verdwijnen. Als kleine pacmans zullen start-ups delen van de bestaande bedrijven overnemen.”

René Frijters, oprichter van de bank Knab, vertelde over zijn start-up waarmee hij ook genomineerd was voor een van de awards. “Dit is een moeilijke industrie om binnen te komen”, zei hij. “Het is niet makkelijk om een bankvergunning te krijgen, daarom zijn wij ook aangehaakt bij Aegon. Het is heel duur en het traject duurt heel lang. Denk je dat een private equity-investeerder gaat zitten wachten totdat jij eindelijk groen licht hebt?”

Drempels
Zolang nieuwe bedrijven vanwege hoge drempels moeizaam toegang krijgen, ontstaat er geen echte vernieuwing, aldus het panel. De grote ‘dinosaurussen’ blijven zitten waar ze zitten en bovendien kunnen ze het zich niet veroorloven om klein te zijn, met zoveel regeldruk. Dan creëer je de situatie dat grote bedrijven de start-ups gaan inlijven en opkopen. Frijters daarover: “Het ligt eraan wat voor bedrijf je bent, de investeringen om een bank op te richten zijn hoog. In ons geval was het niet onverstandig om bij Aegon aan te sluiten. Wij opereren autonoom. En bovendien kunnen beide partijen van elkaar leren.”

Regeldruk
Theodor Kockelkoren zei namens de AFM over de regeldruk: “Die regels willen we met z’n allen hebben, het is hier geen dictatuur, laat ik dat vooropstellen. De AFM voert het toezicht uit en adviseert ook over nieuwe regelgeving. Nu bekijken we bijvoorbeeld hoe we crowdfunding zullen reguleren, zijn er regels nodig of niet, in dat proces zitten we nog. Wij worden regelmatig benaderd door nieuwe bedrijven die zeggen: wij doen heel wat anders dan de bestaande instellingen, wat moeten wij met die oude regels van jullie? Precies daarvoor bestaat ook onze innovation room.”

Niet alleen kleine start-ups, ook grote spelers als Google en Apple hebben hun zinnen gezet op de financiële sector. Waarom ze dat doen? Martijn Aslander: “Omdat ze de problemen willen oplossen. Als je nog in deze business bent omdat je business wilt doen, dan lig je eruit. Je moet in deze business zitten omdat je dingen wilt oplossen en beter wilt maken. Ik vraag me af hoe de grote instellingen dat gaan leren.”

Winnaars
Zeven bedrijven vielen uiteindelijk in de prijzen. Adyen mag zich Nederlands eerste FinTech Company of the Year 2015 noemen. Dit bedrijf is in 2006 opgericht door een team van betaalmiddelenexperts. Met een klantenbestand van onder andere KLM, Vodafone, Superdry, TomTom en Mango, maken zij het mogelijk voor consumenten om online zo makkelijk en veilig mogelijk te betalen. Adyen werd daarmee overall winnaar.

In de categorie Payments won AcceptEmail (een rekening ontvangen per mail en die ook vanuit de mail betalen), in Banking IT won Five Degrees (nieuwe generatie software voor banken) en in de categorie Bitcoin won het eerste Nederlandse bitcoin-bedrijf Bitonic. In het segment Intelligence & Analytics ging de winst naar Sparkholder (een informatiesysteem om MKB-bedrijven inzichtelijk te maken) en in SME Finance was de award voor crowdfundingplatform Symbid. Beursapp Bux domineerde de categorie Personal Finance. Hun streven is om een beursspel te maken, een soort Candy Crush voor beleggers dat gebruikers spelenderwijs vertrouwd maakt met de beurs. Eerst met virtueel geld, later met echt geld.

Reageer op dit artikel