nieuws

Dik van Velzen: ‘Boerenverstand gebruiken en niet te lang meer wachten’

Branche

Dik van Velzen: ‘Boerenverstand gebruiken en niet te lang meer wachten’

Tijdens een bijeenkomst van de Commissie Financiële Dienstverlening (CFD), gistermiddag in Hilversum, werd goed duidelijk dat de meerderheid van de aanwezigen de Wft-examens nog niet heeft gemaakt. Toch verwacht de absolute meerderheid dat de examens uiteindelijk niet zullen worden afgeschaft. Reden voor Dik van Velzen en Guus de Jonge van opleider Nibe-SVV om de aanwezigen over hun examenvrees heen te helpen.

Dik van Velzen is heel duidelijk tijdens zijn presentatie. “De examens worden echt niet afgeschaft. Ik vermoed wel dat er een verlenging van de overgangstermijn komt van misschien zes maanden, maar minister Dijsselbloem zal als hij dat doet, het pas op het allerlaatste moment duidelijk maken. De minister zal niet willen stimuleren dat mensen achterover gaan leunen”, aldus Van Velzen. Niet alleen de bezoekers van de CFD-bijeenkomst wachten met het maken van de examens. Volgens berekeningen van opleidingsinstituut Nibe-SVV moeten er nog 330.000 examens gemaakt worden. “Inclusief maart betekent dat 33.000 examens per maand. Je kan dus niet wachten tot november of december. Er is dan simpelweg geen examenplek, dus meld je alsjeblieft gelijk aan”, roept Van Velzen op.

Tip en tricks
Guus de Jonge is ervan overtuigd dat elke adviseur de examens moet kunnen maken. “Jullie kunnen dit. Je moet de examens maken als het braafste jongetje van de klas. Probeer te bedenken wat het CDFD van je wil horen en niet perse wat jij als adviseur zou doen”, zegt De Jonge. De belangrijkste tip die De Jonge en Van Velzen willen meegeven, is dat iedereen zich snel voor de examens moet aanmelden. “Wacht niet langer en meld je aan. Gebruik je boerenverstand bij het maken van de examens en dan komt het goed.”

Pijnpunten
Van Velzen erkent dat de huidige examens een aantal pijnpunten hebben, onder meer als het gaat om de organisatie. Zo is er geen uitzondering voor adviseurs die kampen met een langdurige ziekte. Volgens CFD-voorzitter Edwin Herdink zou het CDFD momenteel een vrijstelling overwegen voor adviseurs die te maken hebben met een langer ziektebed. Van Velzen denkt niet dat het zo makkelijk is. “Het CDFD gaat hier niet over want de regels zijn wettelijk bepaald. Het moet in Den Haag geregeld worden”, zegt Van Velzen.

Inschakelen freelancers
Veel adviseurs zijn niet getroost met de boodschap van Van Velzen. Een aanwezige adviseur geeft aan bijna kopje onder te gaan door de examens en voorziet dat ze haar vergunning zal verliezen. Volgens Van Velzen wordt de soep niet zo heet gegeten en hoeft zakken niet te betekenen dat een adviseur zijn vergunning verliest. “Iemand zonder diploma’s mag nog steeds informeren en bemiddelen. Adviesbureaus zouden een freelancer kunnen inschakelen wanneer er advies gegeven moet worden, maar de klant kan dan nog steeds bij u terecht voor informatie en bemiddeling als het product eenmaal is aangeschaft”, suggereert Van Velzen. Een aantal adviseurs ziet dit niet als een oplossing en vraagt zich af waar ze het geld voor een freelancer vandaan moeten halen. Herdink sluit de bijeenkomst daarom af met een laatste oproep aan de adviseurs om zich tijdig richting de examenlocaties te begeven.

Reageer op dit artikel