nieuws

Hoge Raad verwijst Cinjee-zaak terug naar rechtbank

Branche

De Hoge Raad heeft de vraag of verpanding van assurantieportefeuilles een wettelijke basis heeft teruggewezen naar de rechtbank. Het hoogste rechtscollege was om een prejudiciële uitspraak gevraagd in een zaak die door een gedupeerde in het Cinjee-faillissement was aangespannen. Volgens de Raad moet de rechtbank eerst bepalen of toestemming voor verpanding van verzekeraars noodzakelijk is.

Hoge Raad verwijst Cinjee-zaak terug naar rechtbank

In haar oordeel stelt de Hoge Raad dat ze de zaak in behandeling wil nemen als de vraag zich daarvoor leent en deze “van voldoende gewicht” is. Volgens de Raad is daarvan geen sprake omdat de rechbank eerst moet oordelen of de verzekeraar toestemming had moeten geven voor de verpanding. Omdat deze toestemming ontbrak, heeft Cinjee-curator Eddy Butin Bik de nietigheid van de verpanding ingeroepen. Als de rechtbank van oordeel is dat er inderdaad toestemming voor verpanding nodig was, dan kan ze de zaak volgens de Hoge Raad zelf afhandelen. Als er geen toestemming nodig was, gaat de zaak weer terug naar de Raad. In een reactie omschrijft de Stichting Slachtoffer Cinjee Advies de terugwijzing als “oneindig kortzichtig en gedetailleerd juridisch geneuzel waarmee de slachtoffers weer geen stap verder komen.”

Reageer op dit artikel