Eric Herni: 'Ik adviseer elke ondernemer met financiële problemen: zoek hulp van experts'

Eric Herni: 'Ik adviseer elke ondernemer met financiële problemen: zoek hulp van experts'

Als adviseur kun je ook bij financiële problemen een belangrijke partner zijn voor relaties. Bijvoorbeeld door te wijzen op de diensten van de stichting MKBDoorgaan. Met een netwerk van experts helpen zij ondernemers die richting een faillissement gaan. Dan blijkt dat er veel meer mogelijk is dan ondernemers vaak denken. En dat uw advies het verschil kan maken tussen doorgaan of de zaak sluiten. Boekhandelaar Eric Herni kan daarover meepraten. "Als iemand me eerder naar MKBDoorgaan had verwezen, waren die moeilijke jaren niet nodig geweest."

The Read Shop in Almere Haven had waarschijnlijk niet meer bestaan zonder de financiële adviezen van MKBDoorgaan. In 2013 nam Herni de zaak over, maar door het faillissement van de vorige eigenaar bleef zijn winkel nog een halfjaar dicht. Vanaf dat moment speelde hij 5 jaar lang een achterhoedegevecht. “Toen ik eindelijk open kon, hadden de meeste oud-klanten al een andere boekwinkel gevonden. Ik stond dus meteen met 1-0 achter”, vertelt Herni.

“De omzet viel tegen. Naast de vaste kosten en de maandelijkse aflossing van zijn starterskrediet bleef er weinig over voor inkoop, laat staan voor investeringen.” Hij maakte een nieuw businessplan met een duidelijk groeipad. Het plan was goed onderbouwd. Dat vond de bank ook, maar op het hoogtepunt van de financiële crisis waren banken heel voorzichtig.

Het plezier van het ondernemen was weg

“Het werden magere jaren. Puur overleven. Ik won wel een deel van de oud-klanten terug, maar het aanbod in mijn winkel was te beperkt. Ik kwam structureel 25% tekort om de boeken in te kopen die pasten bij mijn groeistrategie. Dan balanceer je altijd op dat randje: blijven mijn klanten trouw, of gaan ze toch voor een van de grotere boekwinkels in de stad?”

MKBDoorgaan trok een doos open met instanties, regelingen en subsidies waar ik nog nooit van had gehoord.”

In 2018 maakte hij de balans van de afgelopen jaren op. “Het is niet zo dat ik slapeloze nachten had. Maar het plezier was wel weg. Hiervoor was ik niet het boekenvak ingegaan. Het moest drastisch anders. En als dat niet ging, dan maar stoppen.”

Lees de rest van het artikel hier.

Dit is een partnerbedrage van Avéro Achmea - bekijk alle bijdragen in hun partnerdossier op AMWeb.