Met de zorgplicht staan verzekeraars garant voor betaalbare en goede zorg voor patiënten. Maar tussen ziek en gezond zijn, zit een grijs gebied van risicofactoren: psychisch, sociaal, qua zingeving en (arbeids)participatie. Kan de inkoop niet anders worden georganiseerd, met preventie als basis? CZ, Menzis en Zilveren Kruis vinden van wel. Onlangs lanceerden zij hun verkiezingspaper voor een gezondheidsplicht. "Formeel zijn we niet verantwoordelijk, maar het voelt wel zo."
Sturen op merkvoorkeur vergroot je marktaandeel, op voorwaarde dat je luistert naar wat klanten écht willen. Hoe dat werkt, legt reclameman Ed Stibbe uit in 'Why winners give it all', dat onlangs verscheen. Verzekeraars die het boek durven te lezen, komen waarschijnlijk tot de conclusie dat het anders moet. Een pro-actieve opstelling is hard nodig maar ontbreekt vaak. Stibbe verbaast zich over de afwezigheid van de verzekeraars in de huidige coronatijd: "Je hoort ze niet, je ziet ze niet. Nou ja, één keer per jaar als de polis verandert." Een verhaal over helden en hansworsten.
Als één sector de pijn van de coronacrisis voelt, is het de reisbranche. Het aantal boekingen is met 90 procent gedaald en zonder extra steun zal een golf van faillissementen waarschijnlijk niet lang meer op zich laten wachten. Coby Tetteroo, directeur Insurance Benelux van Allianz Partners en voorzitter van Platform Reis van het Verbond van Verzekeraars, ziet het allemaal van dichtbij gebeuren. De voorbije maanden maakten diepe indruk, die vergeet ze niet snel: "Ik had nog nooit een heel vliegtuig besteld."
'Groei' was het thema van het jaarevent van het Verbond van Verzekeraars, onlangs in Den Haag. Hoewel de Nederlandse economie al 23 kwartalen op rij groeit, is groei niet vanzelfsprekend en ligt het omslagpunt op de loer. Er moet keihard gewerkt worden voor groei, op persoonlijk, bedrijfsmatig en macro-economisch niveau. Een verslag over satéprikkers, algoritmes, frauduleuze claims en een nieuwe kijk op de piramide van Maslow. MKB-voorzitter Jacco Vonhof (foto) stal de show.
Drones kunnen meer dan foto's maken en pizza's bezorgen. Ze zijn in staat organen, bloed en medicijnen te vervoeren en een beetje quadcopter vervoert zelfs mensen. Verzekeraar Achmea gebruikt drones in combinatie met beeldherkenningssoftware onder andere voor controles van tuinbouwkassen. Dat gebeurt al jaren en innovatiemanager Jeroen Bartelse vindt dat "niet zo spannend". Wel spannend vindt hij de nieuwe Europese regels voor drones per 1 juli 2020.
Intermediairs, zo was nog niet zo lang geleden de verwachting, zouden in rap tempo overbodig worden door handige tools op internet, waarmee consumenten verzekeringen zelf konden afsluiten. Intermediairs zouden uitsterven en direct writing en execution only zouden de norm worden. Maar het liep anders.