Mike Potter
Mike Potter is registermakelaar en taxateur van assurantieportefeuilles.

Mike Potter is registermakelaar en taxateur van assurantieportefeuilles.
Wekelijks krijg ik ondernemers op bezoek, startende en al gevestigde. Meestal is de vraag: heb je nog een portefeuille voor me?
Provisie bestaat nog en blijft zolang ook maatstaf voor het berekenen van waardes en koopsommen van assurantieportefeuilles. Daarbij wordt nog veelal gebruikgemaakt van de 'factormethode'. En het zal nog wel even duren voordat die methode verdwenen is. Maar meer en meer zal premieafhankelijke beloning worden vervangen door directe beloning voor verleende diensten. Wat is de invloed op de waarde en de prijs van een assurantieportefeuille?
Een consument die voldoende geld heeft, en misschien wel daardoor ook weinig tijd, verdiept zich niet graag in allerlei complexe zaken. Die consument laat zich liever adviseren. Ook al moet dat dan wat kosten. Maar dan wil hij ook antwoorden op een aantal vragen.
Taxateurs worden regelmatig geconfronteerd met het verschil tussen waarde en prijs. Waarde en prijs zijn twee verschillende begrippen en worden bepaald door verschillende factoren. Maar de begrippen prijs en waarde worden vaak door elkaar gehaald en door elkaar gebruikt.
Een portefeuille kopen of verkopen is vaak een langdurig proces met veel voetangels en klemmen. Als je weet wat je te wachten staat kun je veel problemen voor zijn of zelfs helemaal voorkomen. In mijn praktijk kom ik een aantal standaard punten in het proces tegen waar het mis kan gaan.
Een succesvolle samenwerking vereist een paar goed doordachte stappen. Als je die stappen met je beoogde samenwerkingspartner gedegen doorneemt leidt dat tot een goed resultaat. Lees hoe je een profijtelijke samenwerking opstart en hoe je er ook weer uit komt.
De prijzen van assurantieportefeuilles zijn de afgelopen jaren nogal sterk gedaald. Er lijkt nu een stabilisatie in de markt. Hoe gaat het verder en wat is voor de toekomst een goede graadmeter voor het vaststellen van de waarde?
Dat de assurantietussenpersoon het moeilijk heeft, is duidelijk. Alle indicatoren staan dezelfde kant uit. Omlaag! De trend is ook al een hele tijd duidelijk. Maar wat gebeurt er?
Tien jaar geleden was kennis over verzekeringen het domein van de tussenpersoon. Hij was de bron van de informatie en daarmee het uitgelezen verkooppunt voor verzekeraars. Nu is internet de bron. En als de bron van informatie verschuift, dan verandert de markt. Dat merken tussenpersonen in het teruglopen van hun marktaandeel en dus hun omzet. Verzekeraars zien hun kans schoon en richten zich vol rechtstreeks op de markt. In plaats van partners in business zijn tussenpersoon en verzekeraar nu concurrenten.
Als jij wilt dat jouw klant jou gaat belonen voor jouw werk kun je maar beter precies weten wat een klant van je verwacht. Voor de meeste bedrijven is dat een duidelijke zaak. De bakker bakt brood, de accountant maakt jaarrekeningen en bij het reisbureau boek je een vakantie. Maar de positie van de tussenpersoon verandert zo dat die zich moet afvragen wat zijn product in de toekomst moet zijn. Verzekeringsadvies natuurlijk, maar dan anders.