nieuws

Spoorbedrijf niet aansprakelijk voor muggenbeet

Archief 1571

Spoorbedrijf niet aansprakelijk voor muggenbeet

Het Supreme Court van de Amerikaanse staat Texas heeft spoorwegbedrijf Union Pacific vrijgesproken van de gezondheidsschade die een spoorwerker in 2008 heeft opgelopen door een muggenbeet.  De man liep door de beet het West Nile virus op en stelde hiervoor zijn werkgever aansprakelijk. Het hooggerechtshof wijst die claim van de hand, hoewel een lagere rechter het slachtoffer vorig jaar nog gelijk gaf. 

De man, William Nami, was in september en oktober 2008 in in de buitenlucht aan het werk in Brazoria Country, een bij uitstek vochtig gebied dat in die periode extra werd geteisterd door water als gevolg van orkaan Ike. De man werd tijdens zijn werk gestoken door een mug en liep daarbij het West Nile virus op. Nami klaagde daarop Union Pacific aan omdat het bedrijf als werkgever zou hebben verzuimd om hem te waarschuwen tegen de muggen of hem hier tegen te beschermen. Een lager rechter ging hier vorig jaar in mee en wees de man toen nog een schadevergoeding van $752.000.

Mosquito Capital of the World
Het Supreme Court in Austin gaat hier in hoger beroep echter niet in mee en volgt de verdediging van Union Pacific. De spoorwegmaatschappij beroept zich op een artikel in de Texaanse wet die het bedrijf vrijwaart van aansprakelijkheid voor schade door wilde dieren zolang die dieren niet zelf door het bedrijf naar de werkplek zijn gelokt. Volgens de rechter was het “pijnlijk duidelijk” voor iedereen dat er veel muggen in gebied voorkomen. Ten bewijze wees de rechter op een ‘city limits’ bord van de stad Sweeny dat als slogan ‘Mosquito Capital of the World’ voert. Union Pacific is blij met de uitspraak en wees er tijdens de zitting nog op dat erkenning van de claim zou betekenen dat landeigenaren zich voortaan absurde inspanningen zouden moeten getroosten om derden te beschermen tegen wilde dieren.

 

Reageer op dit artikel