nieuws

Van der Noordaa: ‘Niemand zit in een warm bad’

Archief

Hans van der Noordaa, de nieuwe topman van Delta Lloyd Groep, is blij met de jaarcijfers van zijn nieuwe werkgever, meldt hij in een gesprek met am:. Hij vindt vooral de productiecijfers maatgevend en die zijn in het schade- en het levenbedrijf positief. Voorlopig heeft hij geen moeite zijn draai te vinden in een voor het concern onrustige periode. 

Van der Noordaa: ‘Niemand zit in een warm bad’

Je zou kunnen twijfelen of Delta Lloyd het nu beter of slechter heeft gedaan dan in 2013. Het operationeel resultaat is met 12% gedaald, maar het resultaat op basis van de IFRS-richtlijnen is bijna verdubbeld tot € 361 mln. Van der Noordaa vindt dat de commerciële cijfers een betere weerspiegeling zijn van hoe Delta Lloyd het doet. En dan is de balans positief. “De lage rente heeft een drukkend effect gehad op de resultaten. We hebben in het pensioenbedrijf een belangrijke draai gemaakt naar defined contribution. In de markt voor de overname van liquiderende pensioenfondsen hebben we nog maar beperkt zaken gedaan. Onze gestandaardiseerde levenproductie is desondanks met € 418 mln op peil gebleven: de afname is maar 3% ten opzichte van ons recordjaar 2013. En de internal rate of return (het effectieve rendement van de verzekeringsactiviteiten, red.) is stabiel gebleven op 10%.”

Gezonde productie
Tegenover een krimpend premievolume staan gezonde productiecijfers. “Op de collectieve markt hebben we een marktaandeel van 55% in periodieke premies. In direct ingaande lijfrentes hebben we ons aandeel vergroot tot 22,8%. Daarbij is de marge op de productie verbeterd tot 3%.” Ook op de markt voor schadeverzekeringen staat Delta Lloyd er goed voor, aldus Van der Noordaa: “In de zakelijke markt hebben we ons belang vergroot tot 9,9% en in de particuliere markt zijn we goed voor 12,2% van de productie. Zowel in Schade als Leven boeken we winstgevende productie.”

Warm bad
Van der Noordaa is als opvolger van Niek Hoek begonnen in een turbulente tijd voor Delta Lloyd, waarin onder meer een rechtszaak over een boete van DNB en verkoop van buitenlandse activiteiten de aandacht opeisen. Hij is er niet van onder de indruk: “Ik denk dat je in deze branche nooit in een rustige tijd kunt beginnen. Niemand zit in een warm bad.”

Niet per se een vrouw
Met de nieuwe chief risk officer Annemarie Mijer-Nienhuis verwelkomt Van der Noordaa over een paar maanden een bekende uit zijn ING-tijd. Zelf werkte hij meer dan een kwart eeuw voor ING en haar voorgangers. “De wereld is klein”, zegt Van der Noordaa, die trots is dat de raad van bestuur voor 40% uit vrouwen gaat bestaan. “Het moest trouwens niet per se een vrouw worden. Maar er zijn niet zo veel beursfondsen waarbij twee van de vijf bestuursleden dames zijn.”

Reageer op dit artikel