nieuws

Arnoud Boot: ‘Uiteindelijk gaan deze mensen dood. Dit moet uitzieken.’

Archief

In een verhaal over het woekerpolisdossier in NRC Handelsblad toont econoom Arnoud Boot zich pessimistisch over een snelle oplossing van het probleem.

Arnoud Boot: ‘Uiteindelijk gaan deze mensen dood. Dit moet uitzieken.’

Het woekerpolisdossier is een knoop die niet valt te ontwarren, meldt de krant. Als elke Nederlander met een woekerpolis zijn schade vergoed krijgt, dan kost dat 20 tot 30 miljard euro. Maar dat moet dan worden betaald door verzekeraars, wat funest is voor hun financiële stabiliteit. En dat werkt weer door op de Nederlandse economie als geheel. Aldus NRC.

Nieuwe generatie
Econoom Arnoud Boot stelt op de vraag of deze miljardenclaims de verzekeraars zullen blijven achtervolgen: “Er zit nu een hele nieuwe generatie verzekeraars die niets met deze affaire te maken heeft, maar wel in de ongezonde en ontmoedigende wurggreep ervan zit.”

Probleem groeit
Elke keer als ze het tijdens een rechtszaak afleggen tegen een gedupeerde – en dat zal meestal zo zijn – groeit het probleem. De rechter kijkt naar de wet, waarin staat dat je mensen niet mag bedriegen of verkeerd mag voorlichten.

De krant denkt dat er geen bevredigende oplossing mogelijk is. Elke verzekeringsmaatschappij heeft namelijk, zegt Boot, “allerlei verschillende productvarianten aangeboden op verschillende momenten met steeds andere informatie en andere afspraken”.

Uitzieken
En zo biedt elke woekerpolis de mogelijkheid op conflicten en voor claims. Boot: “Dit dossier is volledig uit de hand gelopen. Er is veel te laat ingegrepen. Maar hoe ongelooflijk luguber het ook klinkt. Uiteindelijk gaan deze mensen dood. Dit is een probleem dat moet uitzieken.”

Reageer op dit artikel