nieuws

Tientallen ontslagen na faillissement Hoquwin

Archief

Het faillissement van Hoquwin Assurantiekantoor in Winterswijk gaat zeker veertig en wellicht zelfs 67 mensen hun baan kosten. Directeur Ton Nederhoff hoopt nog personeel te kunnen overhevelen naar Roodenbergh Assurantiën.

Roodenbergh en Hoquwin vallen beiden onder de Nequ Holding van Ton Nederhoff en Peter Jan Quak. Hieronder valt ook het in den lande meer bekende Herman & Kuyper Spaaradviezen. “We maken een doorstart. We hopen zo’n twintig tot dertig mensen, waarvan de helft buitendienstadviseurs, mee te nemen naar Roodenbergh”, aldus Nederhoff. Getracht wordt tevens de verzekeringsportefeuille – tweeduizend relaties groot – over te nemen, maar daarvoor moet eerst met curator Ben Baks overeenstemming worden bereikt.
De curator heeft in elk geval 67 personeelsleden van Hoquwin ontslag aangezegd. Hoquwin, met een nevenvestiging in Gouda, was het grootste assurantiekantoor onder de Winterswijkse Nequ-holding. Voor Roodenbergh en Herman & Kuyper werken nog zo’n 35 mensen. Eind jaren negentig had Herman & Kuyper landelijk verspreid nog zo’n driehonderd mensen in dienst. De drie assurantietussenpersonen van de Nequ-holding hebben in totaal 40.000 klanten in de boeken staan.
Onder druk
Bij Hoquwin waren dertig mensen bezig met telemarketing. “De overige 37 behoorden tot het verkoopapparaat”, zegt Nederhoff. Volgens hem is de oorzaak van het faillissement gelegen in overheidsmaatregelen. “Het verzekeringsvak staat onder druk. Het belastingvrije sparen is verdwenen, er wordt voortdurend gemorreld aan het spaarloon; eigenlijk kunnen we alleen nog hypotheken en pensioenverzekeringen verkopen. De omzet van Hoquwin is hierdoor bijna gehalveerd.”
Hoquwin leed in de jaren 2000 en 2001 al verliezen van iets meer dan honderdduizend euro. “Dat verlies is vorig jaar veel hoger uitgevallen”, stelt Nederhoff. De totale schuldenlast blijft volgens curator Baks beperkt tot zo’n e 0,5 mln. Aanvragen van het faillissement is de Belastingdienst.
U wilt personeel overhevelen naar Roodenbergh. Maar wacht Roodenbergh Assurantiën én Herman & Kuyper Spaaradviezen niet hetzelfde lot als Hoquwin? De markt blijft nog wel even onder druk staan.
Nederhoff: “We gaan de verhouding tussen het aantal verkopers en de rest van de organisatie veranderen. Er komen meer verkopers dan administratieve krachten. Daarmee denken we weer winstgevend te worden.”

Reageer op dit artikel