nieuws

Marktaandeel buitenlandse geldgevers blijft stabiel

Archief

Het aandeel van buitenlandse geldverstrekkers op de hypotheekmarkt is dit jaar tot nog toe stabiel gebleven op ruim 4%. De belangstelling van huizenkopers voor deze ‘nieuwe’ marktpartijen is de laatste maanden echter licht afgenomen, zegt Independer-directeur Edmond Hilhorst.

Buitenlanders als GMAC, Bank of Scotland en Argenta waren in augustus en september goed voor ruim 5% van de hypotheekproductie. “Hypotheekverstrekkers uit het buitenland zijn in opmars op de Nederlandse hypotheekmarkt”, kopte daarom het Utrechts Nieuwsblad onlangs. Het marktaandeel, dat nu nog onder de 5% zit, zou in de komende maanden oplopen tot 10 à 15%. De krant baseert zich op cijfers van Independer; in november had 12,6% van alle informatieaanvragen op de vergelijkingssite betrekking op een buitenlandse geldgever.
Gevraagd naar een toelichting zwakt Hilhorst de voorspellende waarde van zijn cijfers af: “Onze gegevens geven een goed signaal over de richting die de markt opgaat. Maar het is niet zo dat de buitenlanders begin volgend jaar opeens hun marktaandeel gaan verdubbelen. Sterker nog, de belangstelling voor buitenlandse partijen op Independer is veel groter geweest en is de laatste maanden juist afgenomen”.
Volgens cijfers van het Kadaster hebben de buitenlandse marktpartijen dit jaar tot en met oktober een marktaandeel van 4,2% in nieuwe hypotheken. Vergeleken met vorige jaren blijkt de opmars van de buitenlanders wel gestaag, maar niet onstuimig: vorig jaar leverde eveneens 4,2% marktaandeel op; in 2002 en 2001 was dat 3,3% respectievelijk 3,2%.
Postbank blijkt de laatste maanden de snelst groeiende geldgever: in oktober was de ING-dochter met 9% zelfs de nummer twee achter Rabobank, die 21% van alle hypotheken verkocht (zie ook het interview met Postbank-directeur Hans Hagenaars op pag. 12). “Tot begin dit jaar werd Postbank bijna niet betrokken bij vergelijkingen op onze site”, aldus Hilhorst. SNS Bank, over 2003 de nummer drie, is volgens cijfers die het Financieele Dagblad bekendmaakte teruggezakt van 7,7% naar 5,3%. Daarmee daalt de bank naar de vijfde plaats.

Reageer op dit artikel