nieuws

Kwart huizenbezitters verwacht afschaffing hypotheekrenteaftrek

Archief

Ruim een kwart van de huizenbezitters verwacht dat de hypotheekrenteaftrek over enkele jaren volledig zal zijn afgeschaft. Dat blijkt uit de Hypothekenmonitor, een onderzoek van bureau Motivaction onder 645 eigenwoningbezitters in opdracht van Bouwfonds.

De toegenomen beperkingen van de hypotheekrenteaftrek en de economische ontwikkelingen zorgen ervoor dat de koop van een nieuw huis wordt uitgesteld. Eén op de twee woningeigenaren denkt dat dit jaar zowel de hypotheekrente als de huizenprijzen gaan stijgen.
De eenpersoonshuishoudens, ruim eenderde van alle huishoudens in ons land, zijn het meest onzeker over hun financiële perspectieven. Eén op de vijf alleenwonenden is bang de hypotheeklasten niet op te kunnen brengen als de economie niet verbetert. Bij de samenwonenden maakt 10% zich daarover zorgen. Ook kiezen alleenwonenden vaker dan stellen voor een hypotheekvorm zonder risico.
In totaal is voor 30% van de respondenten de slechte economie een reden om geen ander huis te kopen. Daarnaast denkt 27% van de respondenten dat binnen een paar jaar de hypotheekrente niet meer fiscaal aftrekbaar is. Van de respondenten die hebben aangeven hun hypotheek te willen oversluiten, kiest de meerderheid voor een spaarhypotheek, al dan niet in combinatie met een aflossingsvrij deel.
Volgens het Bouwfonds-onderzoek beslist de vrouw vaak over de koop van een huis, terwijl de man de hypotheek sluit.
Hypotheekrente wordt langer vastgezet
Het aandeel van hypotheken met een rentevaste periode van 5 tot en met 10 jaar is van januari tot september gestegen van 20% tot 50%. Dat blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Verder werden er meer hypotheken gesloten tegen een 10 jaar vaste rente, terwijl het aandeel van hypotheken met een rentevaste periode van minder dan 5 jaar is afgenomen. Deze ontwikkeling heeft te maken met de sterk gedaalde hypotheekrente, die deze zomer het laagste niveau bereikte sinds 1956.
DNB concludeert verder dat de rente voor rood staan nogal verschilt per instelling. De debetrente kan oplopen tot ruim boven de 10%. De Nederlandse tarieven liggen wel fors lager dan in de rest van het eurogebied. In september was de gemiddelde debetrente op de rekening-courant in de eurozone 9,8%, tegen 6,7% in ons land.

Reageer op dit artikel