nieuws

Groeiend enthousiasme voor AssurMada

Archief

De AssurMada, de jaarlijkse overtocht naar Engeland voor zeilliefhebbers uit de verzekeringsbranche, mag zich verheugen in een stijgende populariteit. De zesde editie trok dit jaar een recordaantal van 24 deelnemende boten, waarvan acht debutanten. Organisator Jean van Oosterhout is tevreden: “Dit was de beste AssurMada tot nu toe”.

Het vierdaagse zeilevenement (gehouden van 12 tot en met 15 juni) werd deze keer gekenmerkt door de extreem rustig verlopen overtochten. Vanwege de zeer zwakke wind moest zowel de heen- als de terugtocht door de meeste deelnemers grotendeels op de motor worden afgelegd. Onderweg naar Lowestoft werd over de marifoon al geopperd dat het evenement deze keer beter kon worden omgedoopt tot AssuMoto.
Eenmaal aangekomen in Engeland waren de dieseldampen echter snel vergeten. De activiteiten startten vrijdags – na het onvermijdelijke bijtanken van diesel en hier en daar een voorzichtig blikje bier – met het collectief nuttigen van een door de debuterende Delta Lloyd-boot meegenomen partij haring. Eurolloyd-directeur Hans van Ommen, eveneens AssurMada-debutant, maakte de Hollandse sfeer compleet door een fles of wat oude jenever beschikbaar te stellen om de keel te smeren. Dit alles gebeurde onder de AM-vlag, die door de Royal Norfolk & Suffolk Yacht Club in top was gehesen.
Voor wie nog niet genoeg water had gezien, was er ’s zaterdags een rondvaart over de Broads, een rivierengebied in de buurt van Wroxham. Daarna gaf de barbecue bij de jachtclub ’s avonds weer voldoende aanleiding om in de bar nog enkele pints te nuttigen ter voorbereiding op de terugtocht van zondag.
Organisator Jean van Oosterhout is zeer te spreken over de zesde editie. “De AssurMada heeft zich tot in het extreme gekenmerkt door behulpzaamheid, meedenken en meedoen door velen.” Over extremen gesproken: met 24 deelnemende boten en 120 opvarenden werd een record gevestigd. Het grootste jacht van de vloot was de 20 meter lange Meriliisa van BCE-voorzitter Henk Grootkerk. Daarbij stak de Rafiki van Jan Jansen (Allianz) met haar 7,40 meter schril af. Voordeel voor Jansen was dat hij met de frêle zeilboot vrijwel de gehele heenweg had kunnen zeilen. Dat was Grootkerk niet gelukt. “Ze zeggen hier wel eens: ‘A gentleman always sails with the wind’, maar als een Nederlander de oversteek naar Engeland maakt, lijkt het wel alsof hij heen altijd westenwind en terug altijd oostenwind heeft”, zo verzuchtte hij.
De ontvangende Engelsen waren als altijd enthousiast. Kok Andrew Willows van de Royal Norfolk & Suffolk Yachts Club heeft al toegezegd de volgende editie van de AssurMada te sponsoren met twee vaten Grolsch bier, omgerekend 160 Engelse pints. Jean van Oosterhout heeft het aanbod in beraad genomen: “Aangezien wij de indruk hebben dat er nauwelijks bier werd gedronken tijdens de AssurMada zijn wij er niet van overtuigd dat wij de AssurMada-gangers hier een plezier mee kunnen doen. Wij zullen ons dan ook nog beraden op dit aanbod en vertrouwen op een zinnige beslissing”.
Het belooft dringen te worden voor de volgende AssurMada. Het maximale aantal deelnemende boten is 25, dus schrijf op tijd in, want vol is vol! (foto Assurmada1.jpg)
De Noordzee toonde zich dit jaar ongekend kalm. (foto Assurmada2.jpg)
Met AM-vlag op de achtergrond wordt de haring klaargezet. (foto Assurmada3.jpg)
De AssurMada-gangers stortten zich gretig op de Hollandse haring. (aangehechte foto rondvaartboot)
Onder het genot van (nog) een biertje werd een rondvaart gemaakt over de Broads. (aangehechte foto barbecue)
Het barbecuevlees was goed gaar.

Reageer op dit artikel