nieuws

‘Consument heeft meer keus dankzij no cure no pay’

Archief

De Consumentenbond is er blij mee dat de Orde van Advocaten bij letselschade en medische claims een voorzichtig begin wil maken met eventuele honorering van de advocaat op basis van no cure no pay. “Want dit maakt het makkelijker om je gelijk te halen en geeft de klant meer keus”, aldus de Consumentenbond.

In zijn deze maand verschenen Nieuwsbrief Gezond (nr. 41) betoogt de Consumentenbond dat de gang naar een medisch tuchtcollege vaak op een teleurstelling uitdraait. “Veel mensen koesteren zelfs wantrouwen tegen dit orgaan, waarin artsen elkaar beoordelen.” De Geschillencommissie Ziekenhuizen is volgens de bond een goed en laagdrempelig alternatief, maar zodra het financiële belang van de zaak groter is dan e 4.538 kun je daar niet meer terecht.
En dan rest bijna alleen nog de gang naar de rechter. Maar voor nogal wat mensen is het een (te) groot financieel risico om een advocaat in te schakelen. “Je moet vaak een lange en kostbare strijd voeren, voordat je erkenning en/of een schadevergoeding krijgt, als dat al gebeurt”. Bij honorering op grond van no cure no pay, speelt de consument in financieel opzicht op zeker, want dan ben je alleen bij een daadwerkelijke uitkering een percentage van de vergoeding kwijt.
Zeven bureaus
De Consumentenbond wijst er op dat burgers niet op de proefneming van de Orde van Advocaten hoeven te wachten. Er zijn diverse rechtshulpbureaus die al op deze basis werken.
In een staatje worden zeven bureaus opgesomd: Arboclaim/Euroclaim, Burgers, Claim Support Europe, Korevaar Van Dijk, Koudstaal en Kleijn, Krantz & Polak en de Pals Groep. Bij de meeste bureaus wordt circa 15% in rekening gebracht; bij Euroclaim vermeldt de bond 15-25%, en bij Krantz & Polak en de Pals Groep “per geval verschillend”.
Rechtsbijstandpolis
De Consumentenbond eindigt het artikel met de volgende tekst: “Natuurlijk hoeft u niet te kiezen voor no cure no pay. U heeft straks de keus tussen deze resultaatafhankelijke vorm van belonen, een vast (uur-)tarief, of misschien nog beter: een goede rechtsbijstandverzekering.”

Reageer op dit artikel