nieuws

‘Australische toestanden’; da’s pas erg

Archief

Is het voor aansprakelijkheidsverzekeraars schrikken geblazen bij de term ‘Amerikaanse toestanden’ en nu ook van ‘Hollandse toestanden’, het kan altijd nog een graadje erger: ‘Australische toestanden’.

Als je Jan Ligthart in een artikel in De Telegraaf van 14 mei mag geloven, is het ‘Down Under’ met de claimcultuur nog veel extremer gesteld dan in Amerika. “Iedereen lijkt hier iedereen over werkelijk van alles te kunnen aanklagen”, verzucht de scribent. De aansprakelijkheidspremies in Australië zijn in de afgelopen paar jaar met honderden en soms zelfs duizenden procenten gestegen. Evenementen (vaak nota bene zonder winstoogmerk) worden onhaalbaar vanwege de gigantische verzekeringskosten.
De verzekeraars wijzen met een beschuldigende vinger naar agressieve schadeadvocaten. Maar volgens de schadeadvocaten (u raadt het al) is de crisis aan de verzekeraars zelf te wijten. Die zouden nu de tol betalen voor hun ‘inhumane beleid’.
Ligthart bericht verder, dat de Australische overheid bezig is met wetgeving die een einde moet maken aan het adverteren door advocaten op radio en televisie. Bovendien zou de slagzin ‘no cure no pay’ niet meer gebruikt mogen worden. Voorts zou de overheid juryrechtspraak willen terugdringen ten gunste van vonnissen door rechters.

Reageer op dit artikel