blog

Ja, dat zweer ik

Archief

Wat mij verbaast in de discussie over een beroepseed voor iedereen die werkzaam is in de financiële sector, is hoe weinig serieus verklaarde tegenstanders van deze eed zijn over de ethische reikwijdte van hun vak. Alsof beroepsethiek van een andere orde is dan de economische betekenis of relevantie van een beroepsgroep of sector. Ethisch en moreel zuiver handelen minder belangrijk dan vakbekwaamheid of economische betekenis? Kom nou! Dan moet je de afgelopen jaren wel op een andere planeet gewoond hebben, als je dat nog gelooft. De financiële crises en in het kielzog de vertrouwenscrisis in de financiële sector hebben veel te maken met ethische en morele beroepsopvattingen.

Natuurlijk geloof ik ook niet dat een arts beter in zijn vak is als hij trouw heeft gezworen aan Asklepios en dat een advocaat op grond van zijn beroepseed nooit in de fout gaat. Maar om deze vormen van een beroepseed daarom als betekenisloos of als symboolpolitiek af te doen, gaat mij veel te ver. Tegenstanders van een beroepseed onderschatten het belang van ethiek. De noodzaak van ethisch correct handelen en daarop aangesproken kunnen worden door het wijzen op een eens afgelegde gelofte is van alle tijden en alle eeuwen. Een rijke traditie die zijn nut en noodzaak in – bijvoorbeeld – de medische sector en bij de rechtspraak, ruimschoots bewezen heeft. Daaraan zou de financiële sector – letterlijk – moeten geloven. De financiële sector is in omvang en belangrijkheid voor de samenleving, volwassen geworden en doet naar mijn mening niet onder voor andere beroepsgroepen en sectoren die allang de waarde van een eed of gelofte onderkennen. Stel moraal en ethiek gelijk aan vakbekwaamheid en andere waarden en normen waaraan de financiële sector afgemeten wordt, is mijn devies. Niet om moraalridders te kweken, maar om elkaar en de samenleving te laten zien dat het je een eer en genoegen is om mensen en organisaties te ondersteunen in hun financiële huishouding en dat naar eer, geweten en met verstand te doen. Kortom: van mij mag minister De Jager zijn plannen doorduwen.

mhuisman@kluwer.nl

Reageer op dit artikel