blog

Goed zuur

Archief

Terug van vakantie val ik met mijn neus in de boter. Of beter gezegd: in het salpeterzuur. In mijn mailbox vind ik een foto van een Opel Astra met beschadigde laklaag. De auto, eigendom van klant E., had in de buurt van een chemische fabriek gestaan. De fabriek had die dag salpeterzuur gelekt. Het gevolg: een Astra met tijgerprint.

De juriste van de rechtsbijstandverzekeraar (waar wij de schade voor verhaal melden) zucht: “Ja, die salpeterzuurwolken ontsnappen wel vaker.” Ze belooft een expert in te schakelen en de verhaalsactie te starten.

Klant E. meldt achtereenvolgens de komst van een expert én die van een schoonmaakbedrijf. “Dat schoonmaakbedrijf was zo weer vertrokken,” zegt ze. “Tegen die vlekken valt niet op te poetsen.”

 

De expert verklaart vervolgens de auto, die moet worden geschuurd en gespoten, total loss. De rechtsbijstandverzekeraar stuurt een kopie van het expertiserapport naar de tegenpartij.

 

Enige tijd later belt Klant E. Ze heeft niets meer gehoord. “We wachten op een reactie van de tegenpartij”, zegt de juriste van de rechtsbijstand. “We rappelleren pas na drie weken.”

Omdat ik weet dat ‘rappelleren’ betekent dat er een lullig standaardbriefje wordt verzonden, besluit ik zelf aan de slag te gaan. “Tja,” zegt de schadebehandelaar van de tegenpartij. “Ik vraag me af waarom er geen schoonmaakbedrijf is geweest.” Die vraag hield hem kennelijk al tien dagen bezig, zo lang lag het dossier al op zijn bureau.

 

Het blijkt dat het door hem ontvangen expertiserapport geen melding maakt van de bevindingen van het schoonmaakbedrijf. Tevergeefs probeer ik het rapport op tafel te krijgen. Helaas weet niemand waar het is gebleven. Het schoonmaakbedrijf zelf geeft aan dat de betreffende medewerker op vakantie is en dat het rapport niet centraal geregistreerd is. “Over drie weekjes kunt u de medewerker weer bereiken”, aldus de optimistische receptioniste.

Terug dus naar de schadebehandelaar van de tegenpartij: die wil zelf een schoonmaakbedrijf inschakelen. Dit schoonmaakbedrijf geeft aan de auto ‘deels’ te kunnen reinigen. Klant E. heeft daar weinig trek in en met de schadebehandelaar van de tegenpartij kom ik overeen dat de schade wordt afgewikkeld op basis van total loss.

 

Uiteindelijk moet ik nog vier keer bellen (met verschillende afdelingen) voordat de schade daadwerkelijk wordt uitbetaald. “Nou”, zegt klant E. wanneer hij belt om me te bedanken. “Zonder jou was de zaak nóg zuurder geweest.”

 

evuijsters@kluwer.nl

Reageer op dit artikel