Op 30 augustus 2021 sloten de consumenten een allrisk autoverzekering voor hun Bentley af bij Achmea-label FBTO. Bijna twee jaar later informeerde de verzekeraar hen per e-mail over een premieverhoging van € 102,93 naar € 176,95 per 30 augustus 2023.
Klanten eisen 45.000 euro
De klanten vonden een premieverhoging van 75 procent exorbitant en eisten 45.000 euro plus rente van FBTO. Ze benadrukten dat ze de verzekeraar niet op extra kosten hadden gejaagd. Hoewel ze zogezegd twee kleine schades hadden gemeld bij FBTO, hadden de veroorzakende partijen schuld erkend. Hun schadevrije jaren waren nog in tact sinds het aangaan van de verzekering.
De consumenten vonden de verhoging vreemd en onaanvaardbaar, de verhoogde premie betekende tenslotte geen uitgebreidere dekking. Ze lieten weten onjuist te zijn geïnformeerd bij het aangaan van de verzekering en vonden dat ze onvoldoende uitleg hadden gekregen.
Aanpassing premiemodel
Reden voor de premieverhoging is volgens FBTO een aanpassing van het premiemodel sinds eind 2022, waarmee beter berekend kan worden welke premie bij welk risico past. Hieruit bleek dat de premie voor de Bentley niet meer toereikend was. “De verzekerde Bentley is een auto met een cataloguswaarde van 320.725 euro. Er zijn weinig verzekeraars die een auto van dit merk willen verzekeren omdat de reparatiekosten voor een dergelijke auto hoog zijn”, is te lezen in de uitspraak. FBTO zal nieuwe verzekeringsaanvragen voor soortgelijke luxeauto’s met de huidige acceptatiecriteria daarom niet accepteren.
Risicoprofiel en stijgende kosten
"Dat de consumenten schadevrij hebben gereden staat dus los van de nieuwe premie. Het heeft alleen te maken met het risicoprofiel van de Bentley en de stijgende kosten in de markt", aldus Kifid. Tot slot gaf FBTO aan dat de premie voor de Bentley marktconform is volgens vergelijkingswebsites en niet in onredelijke mate afwijkt van wat andere verzekeraars aanbieden.
De commissie oordeelt dat FBTO de premieverhoging van 75 procent mocht doorvoeren, verwijzend naar eerdere uitspraken. Ze benadrukt de vrijheid van de verzekeraar om premies te bepalen en stelt dat de klanten niet hebben aangetoond dat de verhoging naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Het advies is niet bindend.