Hypotheekverstrekker is slordig, vrouw vordert tevergeefs 12.000 euro

Een vrouw wil na het overlijden van haar ex-man de hypotheekschuld boetevrij aflossen. Haar adviseur en hypotheekverstrekker CMIS stellen echter dat dit niet kan. Als later blijkt dat er tóch een mogelijkheid was, stapt de vrouw naar Kifid.

Een stel had in 2005 bij hypotheekverstrekker CMIS Nederland een hypotheek afgesloten voor €250.000. In 2014 gaat het echtpaar uit elkaar. Als vier jaar later de man overlijdt, neemt zijn ex-vrouw - telefonisch - contact op met hun hypotheekverstrekker om het overlijden van haar ex-man door te geven. Er wordt na dat gesprek geen overlijdensakte overlegd, CMIS heeft hier tijdens dat gesprek ook niet om gevraagd. Nog in dezelfde maand vraagt de vrouw aan haar tussenpersoon of de hypotheek vanwege het overlijden van haar ex-echtgenoot vergoedingsvrij kan worden afgelost. Die laat weten dat dit volgens de hypotheekvoorwaarden niet mogelijk is. Vanwege de hoogte van aflosboete ziet de vrouw er dan ook vanaf om de hypotheek ineens af te lossen.

Overlijden onbekend, aflossing bleek toch wél mogelijk

Drie jaar later belt de vrouw weer met CMIS Nederland om het verlagen van de hypotheeklasten te bespreken. Tijdens dat gesprek blijkt dat het overlijden van haar ex-man intern helemaal niet bekend is. De vrouw beklaagt zich hierover in een email aan de hypotheekverstrekker en ook nog eens over de afwijzing in 2018 van het boetevrije aflossen. Opmerkelijk genoeg antwoordt CMIS Nederland dat dit wel degelijk had gekund, mits binnen twaalf maanden na het overlijden met geld uit een overlijdensverzekering of uit eigen middelen. Nadat een formele klacht hierover bij deze hypotheekverstrekker werd afgewezen, wendt de vrouw zich tot klachtinstituut Kifid. Ze vordert 12.876 euro aan volgens haar teveel betaalde rente.

CMIS is slordig, gedupeerde had meer onderzoek moeten doen

De Geschillencommissie van het Kifid oordeelt dat CMIS in het eerste telefoongesprek de vrouw direct had kunnen vragen naar de benodigde documenten voor het administratief verwerken van het overlijden van haar ex. Bovendien is CMIS volgens het Kifid slordig geweest in de informatie die per e-mail is gegeven. Uit de eigen voorwaarden van de hypotheekverstrekker blijkt namelijk dat het boetevrij aflossen na een overlijden alleen mogelijk is wanneer dit wordt betaald uit een overlijdensrisicoverzekering en dus niet uit eigen middelen. Desondanks vindt het Kifid dat de vrouw zelf ook meer onderzoek had moeten doen of alle informatie wel klopte en wijst daarom de vordering af.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.