EBB of EBV. Wat is het nut van twee regelingen naast elkaar?

Duurzaam verbouwen. Hartstikke hip en happening! We vallen over elkaar heen met groene initiatieven, rentekortingen en certificaten. Een beetje onderzoek wijst echter uit dat het aandeel in de totale hypotheekproductie nog maar 16 procent (2020) is. Dit zijn zowel de hypotheken met Energiebespaarbudget (EBB) als hypotheken met Energie Besparende Voorzieningen (EBV).

Sinds een aantal jaren bestaan deze regelingen naast elkaar. Waar EBB origineel uit de koker van NHG komt, kan deze vorm van duurzaam lenen inmiddels bij veel geldverstrekkers ook zonder NHG gesloten worden. Je kunt zelfs EBB en EBV tegelijk in één aanvraag doen. Volgens onderzoek is dat tot nu toe twee keer voorgekomen. Hartstikke handig dus, maar niemand doet het.

Onderstaand een overzicht van de verschillen tussen EBV en EBB

Energie Besparende Voorzieningen 

  • De geldnemer weet al welke welke maatregelen hij wil treffen
  • Is onderdeel van het taxatierapport en de waarde van de EBV is opgenomen in de waarde na verbouwing
  • Is opgenomen in de verbouwingspecificatie
  • Mag maximaal 6 procent boven de waarde van de woning ná verbouwing (inclusief EBV) gefinancierd worden

Energiebespaarbudget

  • De geldnemer wil energiebesparende voorzieningen treffen, maar weet nog niet welke
  • Is niet opgenomen in het taxatierapport, financiering is op basis van de (huidige) waarde van de woning vóór uitvoering van de maatregelen
  • Geen verbouwingsspecificatie nodig, kosten mogen gedeclareerd worden aan de hand van nota’s
  • Maximaal 6 procent boven de waarde van de woning vóór uitvoering van de energiebesparende voorzieningen

Het verschil zit hem vooral in de verplichting om de waardestijging van de voorgenomen voorzieningen in de marktwaarde na verbouwing te verwerken in het taxatierapport.

Waarom twee regelingen?

Kortom, de gemiddelde klant weet niet van tevoren welke voorzieningen, de regelingen worden nooit naast elkaar gebruikt en de verschillen zijn minimaal.

Waarom zou je dan beide regelingen in stand houden? Wellicht is een regeling met keuzevrijheid, geen specificatie of contante waarde berekeningen in het taxatierapport en één duidelijke rekenmethode wel het antwoord om die 16 procent naar de 40 procent te krijgen.

Ik zeg groen!