video

Zeven vragen over cyber en AVG

Schade 1426

Van Luin Assurantie Groep organiseerde een college over cyberrisico’s en de AVG. Barry Schütte, Manager Beroepsaansprakelijkheid ICT & Cyber bij Chubb, was één van de zeven specialisten die vragen beantwoordde en praktische tips gaf.

Zeven vragen over cyber en AVG

“Kleinere bedrijven hebben geen excuus meer om niet aan de slag te gaan met de AVG,” aldus Schütte in het gesprek over de integratie van AVG in je organisatie. “Ondertussen is het veel laagdrempeliger om goed geïnformeerd te worden, of om iemand in te schakelen die kan helpen bij beleid of awarenesstrainingen.”

Cybersimulatie

Voorbereiding kan schade voorkomen of beperken: zo kan een cybersimulatie mensen bewust maken van wat er mis kan gaan tijdens een cyberincident en hoe ze moeten handelen. En het maakt hen alerter: oplettende medewerkers kunnen een incident of escalatie ervan echt voorkomen.

Bij die voorbereiding hoort ook dat je een stap terug doet en kijkt welke informatie je als organisatie überhaupt nodig hebt om je producten of diensten te kunnen leveren. “Veel bedrijven slaan veel data op die ze niet daadwerkelijk nodig hebben. We zeggen altijd: Privacy by Design: wat je niet (nodig) hebt, hoef je niet te beveiligen,” aldus Schütte.

Verwerkersovereenkomst

Tijdens de colleges werd onder andere gevraagd hoe een verzekeraar als Chubb omgaat met de verwerkersovereenkomst: moet je die hebben als organisatie om een verzekering te kunnen afsluiten? Schütte gaf aan dat Chubb daarbij allereerst naar het bedrijf zelf kijkt: gaat het bijvoorbeeld om een kleinere organisatie met lagere risico’s, dan zijn de eisen met betrekking tot de verwerkersovereenkomst soepeler dan wanneer het om hoge risico’s gaat.

Cyberverzekering

Een cyberverzekering moet volgens de specialisten niet alleen een eventuele boete na een datalek dekken, maar juist ook gericht zijn op het voorkomen en beperken van imagoschade. Een boete is eenmalig, imagoschade en klanten die weglopen zijn dat niet. Let er ook goed op of bedrijfsstilstand en hulp bij een incident (wie kun je bellen als het mis gaat?) gedekt zijn.

Alle filmpjes uit het Van Luin Cyber & AVG-college zijn hier te bekijken.

Dit is een partnerbijdrage van Chubb. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Chubb.

Video

Reageer op dit artikel