video

Eduard Bomhoff: politiek en NZa schuldig aan slecht werkend zorgsysteem

Schade

Eduard Bomhoff: politiek en NZa schuldig aan slecht werkend zorgsysteem

De politiek en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn schuldig aan het slecht werkende en complexe systeem van financiering in de zorg en de veel te late communicatie over de tarieven en afspraken richting o.a. zorgverzekeraars. Dat vindt hoogleraar economie Eduard Bomhoff in een interview met Me Judice.

Eduard Bomhoff ziet grote tekortkomingen in de manier waarop de financiering van de zorg in Nederland is geregeld, zegt hij tegenover Me Judice. Hij hekelt de hypocrisie van de Tweede Kamer omdat de kans groot is, dat “het parlement straks  de verzekeringswereld de schuld geeft”. Het probleem is volgens hem dat het achteraf schuiven met tarieven door de NZa zorgverzekeraars in een onmogelijke positie brengt. De tarieven voor zorghandelingen door de Nederlandse Zorgautoriteit vaak pas in november, dat is elf maanden te laat, van een lopend boekjaar openbaar. Vervolgens kan aan die tarieven nog twee jaar na afloop van een boekjaar gesleuteld worden, om te zorgen dat het beoogde budget wordt gehaald.

De onzekerheid over de uiteindelijke tarieven voor zorgkosten van een bepaald boekjaar, leidt er volgens Bomhoff toe dat verzekeraars niet anders kunnen dan een veiligheidsmarge inbouwen in hun eigen budgetten. Dat kan in een gegeven jaar leiden tot overwinsten bij verzekeraars, maar dat zegt weinig gelet de onzekerheid over uiteindelijke tarieven.

Een ander grote makke die Bomhoff aanhaalt is dat er niets wordt gedaan aan preventie omdat verzekerden jaarlijks moeten kunnen switchen van zorgverzekeraar in het huidige systeem. Nederland had die periode beter wat langer kunnen houden, zoals in Duitsland.

Bekijk het volledige video-interview met Eduard Bomhoff op Me Judice.

Bron en foto: mejudice

Reageer op dit artikel