nieuws

Speelt Airbnb voor verzekeraar? En hebben ze daar geen vergunning voor nodig?

Schade 3511

Als een Airbnb-huurder zijn reservering annuleert vanwege ziekte of een sterfgeval, dan krijgt hij zijn geld terug. De annuleringsvoorwaarden die Airbnb hanteert, lijken op die van een gewone annuleringsverzekering. Het platform bedient zich ook van het taalgebruik van een verzekeraar en zegt tegen huurders dat de premie voor deze ‘dienst’ in de servicekosten zit verwerkt. Is dat niet gewoon een verzekering?

Speelt Airbnb voor verzekeraar? En hebben ze daar geen vergunning voor nodig?

De casus. Michiel en Anouk wonen op vijf minuten lopen van het centrum van Breda. Als ze een weekendje weggaan vinden ze het zonde om hun huis leeg achter te laten. Daarom verhuren ze hun eengezinswoning een keer of vier per jaar aan mensen die Breda willen bezoeken. Meestal geven ze onderdak aan gezinnen of bijvoorbeeld mensen die in de stad een bruiloft bezoeken.

Gasten uit Antwerpen

Als Anouk en Michiel in april een lang weekend naar Gent gaan, zetten ze hun huis op beschikbaar. Hans uit Antwerpen reageert. Hij zou graag met zijn vrouw en baby een paar dagen naar Breda komen, van vrijdag tot en met zondag. Ze accepteren zijn verzoek. Omdat Michiel en Anouk een smartlock hebben op hun voordeur, hoeven ze niet thuis te blijven om gasten te ontvangen. Hans krijgt een code geven waarmee hij via een app op zijn mobiel het huis in kan.

Baby te ziek voor weekendtrip

Op vrijdagavond stuurt Anouk een berichtje om Hans te vragen of het gelukt is, maar ze krijgt geen antwoord. Pas de dag erna volgt een reactie. Hans en zijn vrouw zijn nog niet vertrokken omdat hun kind ziek is geworden. Ze gaan nog voor een check langs het ziekenhuis en zullen dan waarschijnlijk alsnog naar Breda rijden. Zaterdagavond blijkt de baby echter nog steeds te ziek en meldt Hans dat hij geen gebruik meer zal maken van het huis van Anouk en Michiel.

Annulering in verband met ziekte

Drie weken na hun vakantie krijgt Anouk bericht van Airbnb. Hans heeft een claim ingediend bij het platform omdat hij hun reis heeft geannuleerd wegens ziekte. Airbnb heeft de schade in behandeling genomen en de reissom van 250 euro overgemaakt aan Hans. Volgens de voorwaarden van het bedrijf zijn Michiel en Anouk dit bedrag nu aan Airbnb verschuldigd.

Eigen annuleringsbeleid

Mensen die een accommodatie verhuren via Airbnb, mogen zelf hun annuleringsvoorwaarden bepalen. Dat kan variëren van flexibel tot zeer streng. Flexibel houdt in dat je tot een dag van tevoren het volledige bedrag teruggeeft als een gast annuleert. De strengste mogelijkheid die Airbnb verhuurders biedt, geeft alleen 50 procent restitutie als er langer dan twee maanden van tevoren geannuleerd wordt. Daarna is de boeking niet meer kosteloos te annuleren.

Extenuating circumstances policy

Michiel en Anouk zitten met hun zelfgekozen annuleringsbeleid ergens tussen flexibel en streng in. Een afzegging van een gast tijdens de verhuurperiode komt in ieder geval niet voor vergoeding in aanmerking. Dat Airbnb toch de schadevergoeding op hen verhaalt, komt omdat het platform zelf ook annuleringsvoorwaarden heeft opgesteld. Voorwaarden die het beleid van de verhuurder zelf overrulen. Airbnb noemt dat de ‘extenuating circumstances policy’, ofwel het verzachtende-omstandighedenbeleid.

In beginsel dient Airbnb hiervoor een vergunning te hebben

Overlijden, ernstige ziekte, natuurrampen

Wat zijn die verzachtende omstandigheden die Airbnb bedoelt? Een blik op de voorwaarden leert dat in geval van overlijden, ernstige ziekte van een reisgenoot of een natuurramp een huurder geld terugkrijgt van Airbnb. Komt bekend voor? De dekking is min of meer hetzelfde als de dekking van een gewone annuleringsverzekering.

Niet alleen de voorwaarden lijken op die van een verzekering, Airbnb communiceert ook als een verzekeraar. Bijvoorbeeld als ze huurder instrueren hoe ze een schade moeten melden: “Als je bevestigd hebt dat je situatie voldoet aan de hierboven omschreven voorwaarden, annuleer dan eerst je reservering en neem dan contact met ons op om een claim in te dienen. We begeleiden je bij de volgende stappen, zoals het verstrekken van de vereiste documentatie en het wachten op de beoordeling van jouw zaak door ons team. Claims moeten binnen veertien dagen worden ingediend.”

Speelt Airbnb voor verzekeraar?

Zou het kunnen dat Airbnb hier voor verzekeraar speelt met de verhuurder als risicodrager? En heeft het bedrijf daar dan geen vergunning voor nodig? “Het lijkt mij dat die vraag bevestigend beantwoord dient te worden”, zegt advocaat Coen Fledderus van Polis Advocaten. Fledderus legt de annuleringsvoorwaarden van Airbnb langs de Wft-lat. Als er sprake is van een verzekeringsovereenkomst volgens de Wft, dan is het platform ook vergunningsplichtig. Daar zijn een aantal criteria voor. Er moet allereerst sprake zijn van een overeenkomst. Een partij verbindt zich tot het doen van een uitkering, als een onzekere gebeurtenis zich voordoet, waardoor de andere partij in zijn belangen wordt getroffen. De andere partij betaalt daar een premie voor.

Premie of servicekosten?

Belangrijk om de vergunningsplicht van Airbnb te beoordelen, is de vraag of er premie geïnd wordt. Het verhuurplatform vraagt huurders ongeveer 13 procent van de boeking aan servicekosten, maar specificeert niet wat daarvan betaald wordt. De afdeling persvoorlichting reageert ondanks herhaaldelijke verzoeken niet op vragen. De klantenservice biedt wel uitkomst.

We leggen de volgende situatie voor: we staan op het punt om een weekendje weg te boeken via Airbnb, maar twijfelen vanwege de verslechterende medische situatie van een grootvader. Het annuleringsbeleid van de verhuurder is vrij streng. Is het verstandig om een kortlopende annuleringsverzekering af te sluiten? “Dat is niet nodig”, zegt de Engelstalige telefoniste. “Als hij komt te overlijden krijg je een volledige restitutie via de extenuating circumstances policy.” Op de vraag wat we daarvoor moeten betalen, antwoordt ze: “Niets extra’s. Dat zit in de servicekosten.”

Uitzonderingen op de vergunningsplicht

“De door Airbnb geboden dienstverlening voldoet naar mijn mening aan deze elementen. In beginsel dient Airbnb hiervoor dus een vergunning te hebben”, zegt Fledderus. Hij houdt wel een slag om de arm. DNB geeft namelijk onder omstandigheden vrijstelling van de vergunningsplicht. Of een bedrijf in aanmerking komt voor vrijstelling, hangt af van de branche waarin er dekking geboden wordt en de omvang van de bruto premie-inkomsten. De totale premie mag niet hoger zijn dan 2 miljoen per jaar en het aangeboden product mag bijvoorbeeld geen aansprakelijkheidsrisico afdekken. Een verzekering voor het annuleringsrisico zou in principe wel onder de vrijstelling kunnen vallen.

‘Geen premie, maar een bemiddelingsvergoeding op voorhand’

Ook advocaat Lisette de Haan van V&A Advocaten heeft naar de zaak gekeken. Volgens haar is het nog maar de vraag of er sprake is van een schadeverzekering. “De crux is volgens mij dat het niet zo is dat het risico wordt afgekocht dat de huurder zijn geld niet terugkrijgt. Er wordt afgesproken, tussen drie partijen, onder welke omstandigheden dat wel gebeurt en ook wie daarvan de financiële gevolgen draagt, namelijk de verhuurder”, zegt De Haan. Volgens deze redenering betaalt de huurder dus geen premie, maar op voorhand een bemiddelingsvergoeding voor het geval Airbnb de annulering moet voorschieten en terugvorderen van de verhuurder.

DNB blijft stil, Airbnb ook

Het antwoord op de vraag of Airbnb vergunningsplichtig is, moet komen van DNB. Woordvoerder van de toezichthouder Bouke Bergsma laat echter weten nooit iets te zullen zeggen over individuele bedrijven. Een hypothetische vraag wil hij evenmin beantwoorden. “Als we signalen krijgen dat partijen mogelijk verzekeren zonder vergunning, wordt daar door DNB naar gekeken. Een oordeel over de vraag of iets onder de wet valt en of er sprake is van een vergunningsplicht, delen we niet met derden.”

Airbnb heeft niet gereageerd op schriftelijke vragen van AM.

Reageer op dit artikel