nieuws

‘Tientallen schade-experts misbruiken naam Nivre’

Schade 1183

Het Nederlands Instituut Van Register Experts (Nivre) waarschuwt de branche dat steeds meer schade-experts ten onrechte de naam en het logo van het keurmerk dragen. Het gaat om enkele tientallen experts die hun titel niet willen loslaten nadat ze geschrapt zijn uit het register en om mensen die nooit geregistreerd zijn geweest. Onder andere een begrafenisondernemer voert de Nivre-naam.

‘Tientallen schade-experts misbruiken naam Nivre’

In een statement op de eigen website waarschuwt Nivre dat schade-experts die niet of niet meer ingeschreven staan, zich nog wel zo verkopen. Soms gebruiken ze daarbij bovendien het logo van het keurmerk. Volgens Astrid Oosthof, operationeel manager van Nivre, is het misbruik afgelopen jaren toegenomen. Het gaat om enkele tientallen experts die de branche misleiden, vertelt ze in een toelichting op de waarschuwing.

Verzekeraars controleren niet

“Wij schrijven die mensen aan en zetten er zo nodig een advocaat op. Maar we zien natuurlijk niet altijd dat het gebeurt. Daarom vragen we aan de branche om misbruik bij ons te melden”, aldus Oosthof.

Volgens haar doen ook verzekeraars zonder dat ze het weten zaken met experts die zich ten onrechte voordoen als Nivre-expert. “Vaak nemen ze aan dat iemand inderdaad geregistreerd is als hij die naam voert, ze controleren het niet. De oude garde schadebehandelaren weet wel wie ingeschreven staat, maar de nieuwe generatie niet.”

Experts willen titel niet loslaten

In veel gevallen gaat het volgens haar om experts die “hun titel niet willen loslaten”. Deze schade-experts zijn ingeschreven geweest, maar voldoen niet meer aan de normen voor vakbekwaamheid, hebben hun bijdrage niet betaald of zijn om een andere reden uit het register geschrapt. “Dan komen ze erachter hoe belangrijk die titel eigenlijk voor hen is.” Ook mensen die nooit ingeschreven zijn geweest, zetten soms Nivre op hun staat van dienst.

Begrafenisondernemer houdt Nivre ‘achter de hand’

In het Nivre-register staan zo’n 1.800 schade-experts ingeschreven. Zij moeten elke twee jaar 20 PE-punten halen om hun vakkennis aan te tonen. Volgens Oosthof zijn die normen de afgelopen jaren strenger geworden. “Maar wij schrijven echt niet iemand zomaar uit. Je krijgt altijd de gelegenheid om op het goede spoor te blijven.”

Ook mensen die het vak hebben verlaten, blijven soms Nivre-naam en -logo voeren. Oosthof: “We weten het zelfs van een begrafenisondernemer. Die zei: ‘Ik weet niet of ik dit werk leuk ga vinden, ik wil wat achter de hand houden’.”

Nivre doet beroep op geweten misleiders

Daarnaast merkt Nivre een vorm van misleiding waar de vakorganisatie juridisch niet tegen kan optreden. “Er lopen mensen rond die zich registerexpert noemen. Die naam is niet beschermd, iedereen kan een register oprichten. Maar in de branche bedoelt iedereen het Nivre als het over het register gaat.”

“Er zijn ook organisaties die op hun website schrijven dat al hun experts zijn geregistreerd. En dat ze de Nivre-normen hanteren”, vervolgt Oosthof. “Aan die uitingen kunnen wij niets doen, maar ik vind het wel misleiding. Ik schrijf die bedrijven ook aan en probeer een beroep te doen op hun geweten.”

Reageer op dit artikel