nieuws

Soda verhaalt € 1 miljoen op fraudeurs

Schade 919

Soda, de organisatie die namens verzekeraars een standaardschadevergoeding van 532 euro verhaalt op fraudeurs, heeft de magische grens van € 1 miljoen bereikt. Dat betekent dat er in twee jaar tijd al meer dan € 1 miljoen is verhaald bij fraudeurs. “Een mooie mijlpaal en vooral boven verwachting”, aldus directeur Edward Schoneveld.

Soda verhaalt € 1 miljoen op fraudeurs

De fraudes die Schoneveld en zijn collega’s van Service Organisatie Directe Aansprakelijkstellling behandelen, betreffen vooral relatief lage bedragen, tot maximaal enkele duizenden euro’s per geval. “We zien dat het werkt”, aldus Schoneveld, die het woord boete bewust vermijdt. “Het is geen boete, maar een schadeloosstelling. Wij hebben het over schade als gevolg van het feit dat iemand fraude heeft gepleegd. Namens verzekeraars halen wij die schade terug en de verzekeraar betaalt voor onze dienst op basis van no cure no pay.”

Aansprakelijkheidsstelling

Het principe is even simpel als doeltreffend. De verzekeraars waar Soda een overeenkomst mee heeft, doen zelf onderzoek bij een vermoeden van fraude. Als zij hebben vastgesteld dat sprake is van fraude, sturen ze een zogeheten laatste kennisgeving naar de verzekerde. Een paar dagen later krijgt Soda de gegevens en nog dezelfde dag gaat de aansprakelijkstelling de deur uit. “Daarin staat dat wij namens de verzekeraar de fraudeur aansprakelijk stellen voor de schade. Ook zit er een instructie bij voor betaling van 532 euro.

Hoge verhaalscore

De verhaalscore van 70% is hoog. “Dat betekent dat meer dan twee derde meteen betaalt of een betalingsregeling treft en dat is een mooi percentage.”

Reageer op dit artikel