nieuws

Onderzoek Univé: brandpreventie ondergeschoven kindje bij haardgebruikers

Schade 1618

Nederlandse kachel- en openhaardgebruikers doen te weinig aan brandpreventie. Dat blijkt uit onderzoek van Univé. Een kwart van de Nederlanders die wel eens de haard aansteken blijken niet jaarlijks de schoorsteen te vegen.

Onderzoek Univé: brandpreventie ondergeschoven kindje bij haardgebruikers

Jaarlijks wordt 80% van de ruim 1 miljoen houthaarden in Nederland actief gebruikt, voornamelijk voor sfeerverwarming. Veel haardgebruikers menen verwachten dat dat geen hoog risico met zich meebrengt. Volgens de meeste haardgebruikers (33%) brengt een technisch defect van een apparaat de grootste kans op brand met zich mee.

Schoorsteenbranden

Ook kortsluiting met elektra (26%), brandstichting, blikseminslag of koken (alle 9%) worden erkend als waarschijnlijke brandoorzaken. Slechts 2 procent van de stokers vermoedt dat het stoken van een haardvuur het grootste brandgevaar met zich meebrengt.
In Nederland rukte de brandweer jaarlijks voor circa 2.000 schoorsteenbranden uit, wat vaak met schoon en veilig stoken voorkomen kan worden. Het jaarlijks vegen van de schoorsteen kan volgens de verzekeraar veel ellende voorkomen.

Rookmelder

Uit het onderzoek blijkt dat 4% van de openhaardstokers hun schoorsteen nooit laat vegen. Ook andere voorzorgsmaatregelen die voortijdig alarmeren of kunnen helpen een brand te voorkomen zijn niet altijd getroffen. Bij 35 procent van de stookhuishoudens ontbreekt een rookmelder en 64 procent heeft geen koolstofmonoxidemelder.

Emmer water

Ook heeft maar één op drie stokers een brandblusser voor het grijpen wanneer het misgaat. Een kleine 15 procent zet uit voorzorg een emmer zand klaar om bij calamiteiten het vuur te doven, terwijl 10 procent vertrouwt op een ten onrechte op een emmer water.

Innovaties

Univé zet vol in op het voorkomen van schade bij klanten. Niet in de laatste plaats om onverzekerbaarheid in de toekomst te voorkomen. Veilig Wonen is een van de innovaties, waarbij klanten zich kunnen abonneren op onder meer schoorsteenvegen. Ook wordt eraan gedacht met een schoorsteensensor te komen, die tot doel heeft een beginnende schoorsteenbrand te detecteren.unive

Reageer op dit artikel