nieuws

Niet communicerende satelliet kost herverzekeraars 250 miljoen dollar

Schade 989

Het Chinese bedrijf China Satcom krijgt geen contact meer met de in augustus gelanceerde satelliet ChinaSat-18. Hoewel de lancering succesvol was en de satelliet volgens plan loskwam van de raket, kan er geen connectie worden gelegd. Volgens de website SpaceNews beschouwt China Satcom de satelliet als verloren en heeft het een claim ingediend van 250 miljoen dollar bij hun verzekeraar.

Niet communicerende satelliet kost herverzekeraars 250 miljoen dollar

Volgens bronnen van SpaceNews was de satelliet verzekerd via het Chinese staatsbedrijf People’s Insurance Company of China, maar is het object herverzekerd op de wereldmarkt. In juli werd een satelliet uit de Verenigde Arabische Emiraten al vernietigd bij een mislukte lancering. Met deze Falcon Eye-1 was een verzekerd bedrag gemoeid van 415 miljoen dollar.

Premiestijgingen voor ruimtevaartbedrijven

Het verlies van beide satellieten overstijgt de totale premie-inkomsten in ruimtevaartverzekeringen. Ook vorig jaar waren de claims hoger dan de premie-inkomsten. Bedrijven in de ruimtevaart vrezen voor volgend jaar daardoor grote premiestijgingen. Verschillende verzekeraars overwegen volgens SpaceNews bovendien helemaal te vertrekken uit de sector. Swiss Re maakte dat besluit afgelopen juli al.

Reageer op dit artikel