nieuws

Diefstal zware bedrijfsvoertuigen meer dan verdubbeld

Schade 703

Zware bedrijfsvoertuigen zijn steeds vaker doelwit van diefstal. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 48 voertuigen die zwaarder zijn dan 3.500 kilog gestolen, tegenover 30 in 2018. Dat komt neer op een toename van 60%.

Diefstal zware bedrijfsvoertuigen meer dan verdubbeld

In oktober werd het dieptepunt bereikt met elf gestolen voertuigen. Een jaar eerder werden in diezelfde maan vier voertuigen weggenomen. De cijfers komen uit de maandstatistiek van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.

Diefstal vrachtwagen vaak lading-gerelateerd

“Wij doen geen onderzoek naar de oorzaken, maar weten wel dat de diefstallen van vrachtwagens vaak lading-gerelateerd zijn”, reageert André Bouwman van het LIV. “En zeker nu het economisch meer voor de wind gaat, zijn er ook meer transporten op de weg te vinden, waardoor de kans op diefstal toeneemt.”

Jonge auto vaker gestolen

Iets soortgelijks constateert het Informatiecentrum bij de jonge voertuigen. Het gaat hier om auto’s tot drie jaar oud. Bouwman: “Ook in die categorie stijgt het aantal diefstallen. Met name de luxe modellen als de Audi A1, Fiat 600 en de Landrover Evoque zijn weer meer bij het dievengilde in trek. De voertuigcriminaliteit heeft wat dat betreft ook gewoon met vraag en aanbod te maken.”

Meer brommers ontvreemd

Tot vandaag is de diefstal van 1.473 jonge exemplaren geregistreerd, terwijl dat er in 2018 1.323 waren, een stijging dus van 11,3%. Overigens neemt het aantal diefstallen van auto’s in zijn totaliteit wel af. Eerder deze maand meldde het LIV dat er opnieuw fors meer brommers en scooters zijn gestolen.

Reageer op dit artikel