nieuws

Carpe Diempolis van Sander Franken (Hera Life) verzekert financiële rust na diagnose kanker

Schade 3849

De diagnose kanker gooit het leven van mensen overhoop. Een zorgverzekering dekt de medische kosten, maar niet de andere lasten waarmee gezinnen worden geconfronteerd. Zorgverlof is zelden toereikend, onbetaald verlof niet lang vol te houden voor mensen zonder grote financiële reserve. Sander Franken (Hera Life) kent het verdriet uit eerste hand. Zijn nieuwe Carpe Diempolis keert een som uit om het leven van mensen met kanker te verlichten.

Carpe Diempolis van Sander Franken (Hera Life) verzekert financiële rust na diagnose kanker

De verzekering is een idee van de vrouw van Franken, die enkele jaren geleden haar zoon verloor aan kanker. Ze had volgens hem veel baat gehad bij een extra potje met geld in die periode. “Dat had ze bijvoorbeeld kunnen aanwenden om hulptroepen in te schakelen”, zegt Franken. “Als jij de hele dag in het ziekenhuis hebt gezeten en je gaat ’s avonds naar huis, dan heb je geen zin meer om het huishouden te doen. Los van het feit dat de energie op is.”

Franken vertelt over extra kosten voor de opvang van andere kinderen, de uitvoering van een bucketlist en bijzonder vervoer. “Als je getroffen wordt door kanker, kom je voor problemen te staan waar je normaal niet bij stilstaat. Een verzekering die je financiële rust geeft, maakt het leven een stuk comfortabeler.”

Voorwaarden van de polis

Zodra de ziekte wordt vastgesteld, keert de Carpe Diempolis een bedrag tussen de 10.000 en 100.000 euro uit. De premie begint bij 5,25 per maand en is afhankelijk van leeftijd, BMI en rookgedrag. Kinderen zijn gratis meeverzekerd. Na 55 jaar word je niet meer geaccepteerd. De execution only-verzekering eindigt automatisch op 65 jaar. Van de winst maakt Carpe Diem 50 procent over aan het KWF.

Wie is de doelgroep van deze verzekering?
“Alle mensen die zich bewust zijn van het feit dat ook zij geconfronteerd kunnen worden met de ernstige ziekte kanker. Ik heb nu ingezoomd op een kind dat de ziekte krijgt. Gelukkig gebeurt dat in Nederland maar heel weinig. Maar als je een parttime werkende partner hebt die het krijgt en je bent zelf kostwinner. Dan kan ik me voorstellen dat je wat meer aandacht wil geven aan je gezin. Misschien zelfs onbetaald verlof opnemen. Maar dat is verdomd lastig te realiseren als je geen buffer hebt.”

Er zijn veel mensen die weten dat kanker voorkomt in hun familie en al een vooronderzoek gedaan hebben. Wat als daar uitkomt dat je het verkeerde gen bij je draagt?
“Als ik een rapport krijg van een medisch specialist waarin staat dat ik 50 procent meer kans heb op kanker, dan is dat informatie die je bij de slotvragen zult moeten melden. Maar alleen het feit dat kanker in mijn familie voorkomt, hoef ik niet te melden in de vragen. Want het is niet gezegd dat je het krijgt. In mijn familie komt ook kanker voor. Mijn vader is overleden aan kanker. Bij mijn moeder is ooit baarmoederhalskanker geconstateerd. Ik heb me nooit laten onderzoeken en gevraagd of er bij mijn vader iets aanwezig was waardoor ik ook een verhoogd risico heb. Dan kan ik me gewoon verzekeren.”

De kans dat je kanker krijgt is groter dan de kans dat er bij je wordt ingebroken. En daar verzekert iedereen zich wel voor

Denk je niet dat deze verzekering vooral mensen zal aanspreken die al weten dat ze een verhoogd risico hebben?
“Het kan mensen ook aanspreken bij wie het in de directe omgeving is voorgevallen. Daarom hameren we er ook op dat vooral jonge mensen zich zouden moeten verzekeren. Omdat het dan ook goedkoop is. En jonge mensen hebben ook nog niet kunnen sparen om een appeltje voor de dorst te hebben. Mijn vrouw ook: haar kind werd geconfronteerd met kanker, maar had een uur voor die vervelende boodschap nooit het idee gehad dat het haar kon overkomen.”

Niet alle vormen van kanker zijn gedekt. Wat sluit je uit en waarom?
“De voorstadia van kanker. Het is kanker als het invasief is en door celmembraan heen kan gaan. Als dat niet zo is, dan is het niet verzekerd. En om het betaalbaar te houden zijn enkele lichtere vormen van kanker niet verzekerd. Vormen die ook relatief makkelijk te behandelen zijn. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan een klein melanoom dat bij wijze van spreken door de huisarts te verwijderen is. Als je daar in een keer 50.000 euro voor zou ontvangen, dan zou het wel een heel dure verzekering worden.”

Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid valt 75 procent van alle nieuwe kankergevallen buiten de verzekerde periode van Carpe Diem. Als je de maximale acceptatieleeftijd gebruikt, dan komt zelfs 84 procent van de nieuwe kankergevallen niet voor dekking in aanmerking. Is dat niet heel weinig?
“De premies die wij vragen zijn niet heel erg hoog. Bedenk dat 1 op de 3 mensen kanker krijgt. Ons premieniveau hangt natuurlijk samen met die kans. Als wij echt 1 op de 3 klanten aan ons bureau zouden krijgen met een claim, dan zou de premie misschien wel het honderdvoudige moeten zijn.”

Van de 25 procent nieuwe kankergevallen onder de 65 jaar zal misschien ook een deel al op de hoogte zijn geweest van hun verhoogde risico en dus uitgesloten worden. Is het risico dan nog wel groot genoeg om je te verzekeren?
“Het is aan de klant om die afweging te maken. Als je jong bent, is de premie een paar dubbeltjes per dag. Zou jij voor een paar dubbeltjes het risico willen afdekken dat je niet beschikt over een potje? Sommige mensen zullen het een goed idee vinden zolang ze geen spaarpot hebben. En als je 45 bent en je hebt wat gespaard, dan heb je de verzekering ook niet meer nodig. De kans dat je kanker krijgt is groter dan de kans dat er bij je wordt ingebroken. Daar verzekert iedereen zich wel voor, tegen vergelijkbare premies. Terwijl ik liever een inbraak heb dan dat ik gediagnosticeerd word met kanker.”

De Carpe Diempolis is een aparte onderneming. Waarom verstrek je de verzekering niet onder de naam Hera?
“Het is voornamelijk het initiatief van mijn vrouw. Het zit ook in een aparte entiteit. Behalve dat we gevestigd zijn op hetzelfde adres, heeft het feitelijk met Hera niets te maken. Het is een execution only-product, dus richten we ons primair op de eindklant. Met Hera zijn we echt een ORV-aanbieder en werken we met tussenpersonen. Dat is een andere tak van sport. Vandaar dat we dat gescheiden hebben.

Zou deze dekking ook in een ORV verwerkt kunnen worden?
“Zeker. We zijn ook nog niet uitgeboetseerd. Er zitten nog ontwikkeling aan te komen, op het gebied van ORV maar ook op het gebied van ernstige ziektes. Waar we ook mogelijkheden zien is de combinatie met zorgverzekeringen. Je zou het in de vorm van een aanvullende dekking kunnen aanbieden. Binnenkort voeren we daar de eerste twee gesprekken over. Voor 2020 zullen we daar te laat mee zijn, maar wellicht voor het jaar erop. We zijn nog lang niet klaar met Hera of Carpe Diem. We zijn pas net bezig.”

Reageer op dit artikel