nieuws

‘Stijgende leeftijd wagenpark kostbaar voor verzekeraars’

Schade 2437

Het Nederlandse wagenpark vergrijst. De gemiddelde occasion in particulier bezit wordt steeds ouder. Het aantal bestuurders dat kiest voor enkel een WA-verzekering neemt daardoor ook toe. Dat kost verzekeraars geld, omdat veel maatschappijen nog steeds toeleggen op WA-verzekeringen. Volgens een onderzoek van Automotive Insiders zijn verzekeraars het slachtoffer van hun eigen inefficiëntie.

‘Stijgende leeftijd wagenpark kostbaar voor verzekeraars’

Een particuliere occasion is inmiddels zo’n 10,7 jaar oud. In 2000 was dat nog ongeveer 7 jaar. Hoewel verzekeraars de autoverzekeringspremies de laatste jaren flink hebben opgeschroefd, wordt er op WA-verzekeringen nog steeds ingeleverd. In het FD zegt onderzoeker Arno Onink dat dit komt omdat maatschappijen ondanks de reorganisaties hun overheadskosten niet op orde hebben.

“’Het is de paradox van de verzekeraars. Hoe meer ze investeren in efficiëntie en IT, hoe hoger de kosten. Goedkope acceptanten hebben plaats gemaakt voor dure IT’ers.”

Hogere claims

Het Verbond van Verzekeraars heeft tegenover de krant gereageerd dat die stelling wat te kort door de bocht is. Volgens de brancheorganisatie hebben de slechte resultaten op de WA-verzekering vooral te maken met de stijgende kosten van schadeherstel en de hogere claims in letselzaken.

Procentueel stabiel

Onink meent echter dat dit geen correcte verklaring is. De kosten van zowel herstel als letsel zijn volgens hem inderdaad gestegen, maar als percentage van de premie blijven de kosten stabiel. “De gestegen premies geven de hogere schadelast goed weer. Wat zij niet goed weergeven zijn de gestegen beheer- en acquisitiekosten van verzekeraars. Zowel absoluut als procentueel ten opzichte van het premievolume zijn deze kosten de afgelopen jaren gestegen, ondanks de forse reorganisaties in die periode”, zegt Onink in een reactie op het Verbond.

Verzekeruzelf

Afgelopen zomer besloot de online verzekeraar Verzekeruzelf helemaal te stoppen met het aanbieden van WA-verzekeringen. Een maatregel die moederbedrijf Intrasurance nam vanwege de verliezen die de onderneming maakte op de verzekering.

Reageer op dit artikel